2019-04-10

Matkamp inför konferens på Scandic
Erbjöd i det längsta importerat kött

Svenska Ägg beställde som vanligt svenska råvaror till årsstämman 2019 och tryckte speciellt på detta krav för kött och ägg. Detta tycks vara mer än vad Scandic Hotel i Halmstad normalt klarar av. Efter många mail och ultimativa krav ”lyckades” köket på Scandic Hotel i sista stund ”få tag på” svensk kyckling.

Menykraven presenterades av Svenska Ägg åtta månader före stämman och kravet på svenska råvaror – gärna halländska – påtalades ett antal gånger såväl muntligt som skriftligt under tiden fram till stämman i mars 2019. Detta utlovades också från Scandic Hotel Halmstad.
Ett par dygn före stämmans start kom dock ett mail från konferenschefen som löd: ”Köttet för lunchen är inte svenskt kött men hoppas detta går bra ändå.”
Svenska Ägg svarade då: ”Det är absolut inte okej med utländskt kött!”
Den situationen som här uppstår i en leverans som denna är givetvis jobbig, för båda parter. Vem ska ge sig? Vem ska anstränga sig? Kunden? Entrepre-nören?
Kravet kvarstod
Svenska Äggs krav på svenskt kött kvarstod givetvis. Konferenshotellet meddelade då – dagen före stämman – att man skulle göra ett försök att få tag på svenskt kött:
”Vi kollar på detta och annars blir det endast fisk till er som vi sätter på en egen buffé. Men sallad kan ni ta från den stora buffén.”
Problematiken med att få fram svenskt kött, skulle således – som så många gånger förr – lösas med byte till annan meny och specialservering.
Oaccceptabel otydlighet
Strax före lunchserveringen informerade köket om att de hade lyckats få tag på svensk kyckling och väl framme vid första dagens lunch så fanns det därför uppdukat såväl importerat griskött som svenska kycklingklubbor. Problemet var att detta inte var skyltat och dessutom hade den svenska maten placerats i bakgrunden. Lunchgästen hade alltså ingen möjlighet att välja kött utifrån önskemål om råvarans ursprung och många hamnade därför ovetande i lunchkön till importgrisköttet.
Efter att detta påtalades av lunchgästerna så skyltades maten upp, men då hade många av stämmodeltagarna redan tagit mat.
(Det som förvånar undertecknade [bråkiga] redaktör är att flera av stämmans deltagare valde importköttet före den svenska kycklingen även när matens ursprung deklarerats på skyltar. Detta kommenteras på sidan 4 i denna tidning).
Noggranna förberedelser
Till saken (förberedelserna av årsstämman) hör att Svenska Äggs konferensanordnare besökte ansvarig person på hotellet redan sommaren 2018 för att se om lokaler och service överensstämmer med äggbranschens behov vid den kommande årsstämman. Självfallet ville Svenska Ägg från början också säkerställa att hotellet ”klarade av” att servera svensk mat. Kravet löd i sin enkelhet: ”Vi vill ha svenskt kött, svensk kyckling och svenska ägg”.
Under tiden från sommaren och fram till årsstämman i mars 2019 kommunicerade Svenska Ägg och hotellet ett antal gånger om menyerna och kravet på svenskt kött och svenska ägg upprepades. Ändå uppstod ovanstående problem inför äggbranschens ankomst.

Nej tack även till importkorven
De som var med på stämman minns att det i programmet före kvällens festmiddag ingick en kortare ”frågepromenad” i kvarteren runt Scandics hotell i Halmstad. Vid återkomsten skulle deltagarna få något närproducerat  och vederkvickande att dricka – med lättare tilltugg. Hotellet föreslog importerad chark med ölkorv och salami, vilket inte accepterades av Svenska Ägg. Även här krävde branschorganisationen ändring. Detta ordnades också genom servering av bland annat laxgubbröra med svenska ägg.

Bättre och bättre …
Scandic hotel i Halmstad lyckade efter dessa ”strider” allt bättre med matens ursprung under konferensen och till festmiddagen serverades bland annat halländsk grönkål, svenska ägg, svensk oxfilé och ost från Kvibille.

Sven Secher
Publicerat i Fjäderfä nr 4-2019.