2007-05-01

Urgammal livssymbol självklar i påsk

Inget kan rubba ägget. Sedan urminnes tider har det varit en symbol för livet, och på påskbordet är det en självklarhet i nästan alla svenska hem. Under påskveckan äter vi 2000 ton ägg, dubbelt så mycket som normalt.

Ätandet kulminera på påskafton, då vi stoppar i oss sex miljoner ägg, enligt branschorganisationen Svenska Ägg.

- Påsken är viktig för branschen, eftersom skaläggen (konsumentägg) står för en stor del av lönsamheten, säger Therese Schultz, vd för Svenska Ägg. Men sett till konsumtionen är faktiskt julen viktigare för branschen. Då bakar svenska folket, och enorma mängder ägg knäcks i degar och smetar. Under påsken däremot ska det vara hela ägg på bordet, lagom kokta, och gärna målade i glada färger.

- Traditionen att måla äggen kommer troligen från den grekisk-ortodoxa världen. Den finns beskriven på medeltiden, men har förekommit redan under antiken, säger Göran Sjögård, folklivsforskare vid Lunds universitet.

Ägg till kyrkan

Forskarna tror att ätandet av ägg kring påsktid har anor ända sedan hednisk tid.
- Under våren och påsken värpte både vilda och tama fåglar som bäst. Ägget var också sinnebild för livet, säger Göran Sjögård. Vårens ankomst firades med festligheter där ägget hade en central plats. Att äta ägg blev en hyllning till pånyttfödlsen och llivet. De hedniska traditionerna smälte så småningom ihop med kristna sedvänjor. Under medeltiden bar människor ägg, ibland målade, med sig till kyrkan för att få dem välsignade. Lekar med ägg har varit vanliga i södra Sverige. Äggpickning och äggrullning tros ha kommit med sjömän som lärt sig traditionen genom kontakt med den grekisk-ortodoxa världen, enligt Göran Sjögård.

Äggpickning

Äggpickning förekommer fortfarande på Österlen i Skåne. Tidigt på påskdagens morgon samlas årligen flera hundra barn och vuxna i Skillinge för att picka ägg. Leken går ut på att två personer med var sitt hårdkokt ägg stöter ändarna mot varann tills det ena går sönder. Den vars ägg håller, får fortsätta picka mot andra motståndare. Den som klarar sig längst utses till 'äggdrottning' eller 'äggkung'.
- Äggrullning påminner lite om att spela kula, säger Göran Sjögård.

Sverige är självförsörjande på ägg till 90%. När det gäller så kallade skalägg, ägg som säljs direkt till konsumenterna är självförsörjningsgraden nästan hundra procent.
- Periodvis importerar vi en del ägg från Finland. När de har överskott där dumpar de in ägg i Sverige genom prissänkning, säger Therese Schultz.

Krav på pinne

Kostnaderna för äggproduktion i Sverige är något högre än i andra länder. Orsaken är att Sverige kräver att svenska burhöns ska ha sittpinne, rede och sandbad. Det kravet kommer att gälla i alla EU-länder från och med 2012.


FAKTA/Sex miljoner om året
I Sverige finns omkring 450 registrerade
hönsbesättningar (med minst 350 höns)
som tillsammans producerar sex miljoner
ägg per år.

Varje svensk äter 200 ägg per år
(157 skalägg, 43 ingår i olika äggprodukter).

Snittet för EU är 211 ägg per år.

En tiondel av de ägg som konsumeras
i Sverige är importerade.

Äggens storlek beror på hönans ålder.
Ung höna - litet ägg, äldre höna - större ägg.
Källa: Svenska Ägg (TT)

Källa: Vimmerby Tidning, Karlshamns Allehanda, Karlskoga Tidning


Utskriftsvänlig sida

Svenska ÄggSvensk Fågel
Fjäderfä Logga in...
Copyright© 2008. Alla rättigheter förbehålles.