2007-05-03

2000 ton ägg äter vi i påsk

Viktigast på påskbordet enllig HUI. Ägg Sill Lax Påskmust. Av de drygt 500 personer som deltagit i HUI:s webbundersökning svarar 70-80 procent att ägg är viktigt på påskbordet, men bara 40-50 procent uppger att de uppskattar dem.

Frosseri Under påsken konsumerar vi som galningar. Det är den viktigaste försäljningshelgen efter julen för dagligvaruhandeln. Uppemot fem miljarder kronor kommer svenskarna att handla för till påsk i år, enligt Handelns Utredningsinstitut (HUI). Det kan jämföras med en vanlig vecka då livsmedelsförsäljningen uppgår till 4,2 miljarder kronor.

- Påsken är en jättestor mathelg. Den är bredare när det gäller vad man äter om man jämför med till exempel julbordet, som är mer begränsat. Påskbordet är i stället en stor vårmiddag, säger Yvonne Ingman, vice vd på Svensk Handel.

Försäljningstoppen är skärtorsdagen, då vanligtvis 30 procent av den totala påskhandeln sker. HUI:s Handelsbarometer för mars visar att så många som två tredjedelar av handlarna tror på ökad försäljning. Många butikschefer överväger dessutom att anställa fler människor. Och på matbutiker runt om i landet märks den annalkande påsken på ett konkret sätt. - Det är en stor generell försäljningsökning. Vi räknar med att forsäljningen ökar med cirka 20 procent under påskveckan men man kan se en ökning redan veckan innan, säger Staffan Ekengren, pressekreterare på ICA.

Under påskveckan säljs det enligt branschorganisationen Svenska Ägg ca 2000 ton ägg, en dubblering av försäljningnen jämfört med en vanlig vecka. Och godisjätten Karamellkungen säljer 320.000 kilo godis i påsktider, enligt Svensk Handel. Även andra varor som blommor och kläder är storsäljare under påsken. Vi passar också på att byta ut våra gamla trädgårdsmöbler och fylla på med heminredningsprylar.


Josefin Michanek, Emmy Lundström

Källa: Metro


Utskriftsvänlig sida

Svenska ÄggSvensk Fågel
Fjäderfä Logga in...
Copyright© 2008. Alla rättigheter förbehålles.