Fjäderfä nr 7-2006

Nu är det fastställt. Sverige har EUs säkraste ägg. Det visar den stora EFSA-studien som vi redovisar i detta nummer av Fjäderfä. I vissa länder är däremot uppemot 80 procent av alla värphönsanläggningar salmonellasmittade, förskräckande siffror.

Fjäderfä nr 7-2006
Apropå salmonellasiffrorna, vi har tabeller om antal höns i varje EU-land.

Branschen har nu tillsammans med SVA tagit fram nya rekommendationer för IB-vaccination av värphöns i Sverige, vilka presenteras i tidningen. Läs också om hur man vaccinerar i Holland och jämför i tabell med den svenska vaccineringen av värphöns.

Andra artiklar om djurhälsa är beskedet att hönsen från den 18 september 2006 ska hållas inomhus och en enkät om förekomst av vilda fåglar för 'AI-riskbedömning'.

Konsumtionen av ägg och kyckling har varit hög sommaren 2006. Glädjande. Grattis också till Guldfågeln som levererar till IKEA, det är en marknad med potential eftersom Kamprad ständigt bygger nya varuhus världen över.

Kalmar kommun har bestämt sig för att i upphandlingen följa den svenska djurskyddslagen. Klokt tycker Fjäderfä som hoppas att inga 'diskrimineringsivrare' sätter stopp för det.

Trist är att Icas vd hotar att öka inköpen av Europavaror, här gäller det för svensk fjäderfänäring att hänga på. Både Maria Donis, vd i Svensk Fågel, och Henrik Larsén, ordförande för Svenska Ägg, kommenterar detta.

Andra som själva skriver i nummer 7-2006 av Fjäderfä är äggproducenterna Eva Ivansson och Peter Åberg. Eva rapporterar från deras första omgång med frigående höns och Peter rapporterar från producentrådet inom Svenska Ägg.

Detta och mycket annat i denna tidning. Du önskas god läsning!
Har du förresten gått på Mingelskola? Detta som ett tips inför höstens alla bransch- och utbildningsdagar på både ägg- och matfågelsidan.

Sven Secher
redaktör

Du kan beställa denna utgåva kostnadsfritt genom att fylla i formuläret nedan.

Du kan även beställa en helårsprenumeration av tidningen Fjäderfä

Jag vill beställa* exemplar av
Publikationen Fjäderfä nr 7-2006
Namn*
Adress*
Postnr, ort*
Företag 
Fakturaadress 
Faktura postnr, ort 
Telefon 
Telefax 
E-post 
Tillval Jag vill bli medlem i SFS-Svenska Ägg
Jag vill bli medlem i Svensk Fågel
Vi kontaktar dig för mer information.
Verifieringskod*
Ny kod

Fält markerade med asterisk (*) är obligatoriska

Svenska ÄggSvensk Fågel
Fjäderfä Logga in...
Copyright© 2008. Alla rättigheter förbehålles.