Fjäderfä nr 5-2007

Debatten om Lantmännens import av äggmassa till fabriken i Laholm går vidare. I denna tidning refereras ett möte mellan Lantmännen och Svenska Ägg och nu i april-maj har även andra medier uppmärksammat Lantmännens import av matråvaror, sedan detta avslöjades i Fjäderfä i februari 2007.

Fjäderfä nr 5-2007
Enligt Fjäderfäs beräkningar motsvarar importen av ägg och äggprodukter i dag produktionen av ägg från mer än en miljon värphöns! Om importen fortsätter att öka minskar givetvis underlaget för svensk äggproduktion.

I denna tidning besöker vi Åkerö säteri, där Svensk Fågels nya ordföranden Hans-Christer Palmers har sin verksamhet. Vi berättar om Åkerös hela verksamhet och kycklinguppfödningen i synnerhet. Bland annat konstateras att höga foderpriser driver på viljan att bereda eget foder.

En rapport om den svenska äggnäringens omställning refereras. Branschorganisationen Svenska Ägg är engagerad i frågan och kräver att EU ska hålla fast vid 2012 för motsvarande omställning för hönsens inhysning i övriga EU. Vi rapporterar också om låg kläckning och höjda äggpriser.

En annan längre artikel berättar om utvecklingen i äggproduktionen i några utvalda europeiska länder.

Mer läsning finns också om äggskalsannonsering, vindkraft, projekt för bättre miljö på fjäderfäslakterier multivitaminpillret (ägg) för piggare människor.

Näringsfysiolog Gunilla Järnblad fortsätter att skriva om äggets alla näringsämnen och Ove Litorell om möjligheter förknippade med fjäderfägödsel.

Med detta och en del annat
önskas du god läsning!

Sven Secher

redaktör

Du kan beställa denna utgåva kostnadsfritt genom att fylla i formuläret nedan.

Du kan även beställa en helårsprenumeration av tidningen Fjäderfä

Jag vill beställa* exemplar av
Publikationen Fjäderfä nr 5-2007
Namn*
Adress*
Postnr, ort*
Företag 
Fakturaadress 
Faktura postnr, ort 
Telefon 
Telefax 
E-post 
Tillval Jag vill bli medlem i SFS-Svenska Ägg
Jag vill bli medlem i Svensk Fågel
Vi kontaktar dig för mer information.
Verifieringskod*
Ny kod

Fält markerade med asterisk (*) är obligatoriska

Svenska ÄggSvensk Fågel
Fjäderfä Logga in...
Copyright© 2008. Alla rättigheter förbehålles.