Fjäderfä nr 7-2007

Fjäderfä nr 7-2007
Kommunala ambitioner Vi besöker i denna tidning två svenska fjäderfägårdar: Spannarps säteri med kycklinguppfödning och Nylanders Hönseri med äggproduktion. Där finns duktiga svenska företagare som producerar världens säkraste och bästa livsmedel. Det vet alla som har EU:s salmonellaundersökning kvar i minnet. Dessa två världsledande företag kämpar nu hårt för att klara sin ekonomi. Huvudskälet till denna kamp är just nu som bekant de skenande foderpriserna, vilka givetvis kommenteras i denna tidning.

Nyligen hörde jag igen ICA:s kvalitetsansvarige i radion säga: “Vi är glada att vi hittade salmonellan”. Jag frågar mig: när ska ICA sluta gläjdas åt att de i sina kontroller hittar farliga bakterier som konsumenterna blir sjuka av? Denna gång gällde det 700 ton salmonellasmittad irländsk köttfärs som hade skickats ut till butikerna och nu, så gott det gick, skulle återkallas.

Ett annat alternativ vore, tycker jag, för mycket lönsamma ICA med dess handlare landet runt, att istället köpa livsmedel från produktioner som man vet inte har salmonella. Varför chansa när det finns bättre alternativ. Prispressen i all ära. Att man är fortsatt försiktig och omsorgsfull med inköpen i Eskilstuna kommun framgent, är högst troligt. När personalen, före skolstarten sprang ut på sta’n och handlade kycklingsallad till lunchen, insjuknade de i salmonella efter konsumtionen. Denna allvarliga incident, föranledde Fjäderfä att undersöka Eskilstuna kommuns upphandling av livsmedel. Läs vår rapportering; det tycks finnas kommuner som försöker väga in kvalitet i form av hög livsmedelssäkerhet och god djuromsorg. Tack för alla önskemål om vad Fjäderfä ska ta upp redaktionellt! Det är inspirerande när ni i branschen hör av er, och om inte ekonomin satte stopp skulle denna 64-sidiga tidning ha vuxit ännu mer. Men det kanske hade blivit för mycket läsning för dig, käre läsare ...

Du önskas god läsning!

Sven Secher
redaktör

Du kan beställa denna utgåva kostnadsfritt genom att fylla i formuläret nedan.

Du kan även beställa en helårsprenumeration av tidningen Fjäderfä

Jag vill beställa* exemplar av
Publikationen Fjäderfä nr 7-2007
Namn*
Adress*
Postnr, ort*
Företag 
Fakturaadress 
Faktura postnr, ort 
Telefon 
Telefax 
E-post 
Tillval Jag vill bli medlem i SFS-Svenska Ägg
Jag vill bli medlem i Svensk Fågel
Vi kontaktar dig för mer information.
Verifieringskod*
Ny kod

Fält markerade med asterisk (*) är obligatoriska

Svenska ÄggSvensk Fågel
Fjäderfä Logga in...
Copyright© 2008. Alla rättigheter förbehålles.