Fjäderfä nr 10-2007

Fjäderfä nr 10-2007
Trendbrott – att hoppas på?

Jag lyssnade nyligen på ett radioprogram där journalisten befann sig i en livsmedelsbutik på jakt efter upprörda konsumenter.
Frågeställningarna löd ungefär så här: hur kan priserna tillåtas gå upp så här häftigt och vilka ingrepp tvingas du till i ditt liv för att klara prisexplosionen? Den första konsumenten sa så här: “Jag tycker inte att det är så farligt, bönderna behöver nog bättre betalt”. Journalisten fortsatte:
“Men hur gör du för att klara din ekonomi?” Konsumenten: “Det är nog ingen fara, man får väl dra ner på något annat”.
Ungefär så svarade ytterligare några konsumenter och just nu tycks prishöjningarna accepteras av allmänheten. Det känns rimligt, värre är det som bekant för människor i fattiga länder.

Lantbruket tycks alltså stå ganska högt i kurs och betraktas som en framtidsbransch, vilket är positivt och viljan att betala bättre till lantbrukarna är ett trendbrott.

Till trendbrott nummer två utser jag de offentliga serveringarnas första stapplande steg in på kvalitetsbanan. Kommuner börjar ställa krav och fråga efter kvalitet och ursprung, vilket vi visade i Eskilstunaexemplet (nr 7-2007) och flera kommuner lyfter nu inköpen efter inlämnade medborgarförslag (du har väl lämnat in ett M-förslag i din kommun?).

Att Elmia (med Sodexho) sadlade om och i år serverade Elmias gäster mat lagad på svenska råvaror är också ett framsteg och förhoppningsvis håller Elmia i detta. Det kan också ge spridning till fler anläggningar. Som framgår av denna tidning krävs det då att svenska leverantörer svarar upp när kunderna öppnar för affärer. För övrigt måste frågan om ursprung fortsätta att ställas. På ett antal lantbrukskonferenser som jag har deltagit i detta år har jag tyvärr konstaterat att konsumtion i blindo av importerad mat som inte uppfyller svensk lagstifning när det gäller djurskydd och djurhälsa är förekommande. Får vi ett 100-procentigt trendbrott i lantbrukets egna arrangemang under 2008?
Därmed nog ordat för denna gång om mina “käpphästar”.

Tack för ett härligt 2007 med Fjäderfä. Att vara redaktör för denna tidning är världens roligaste journalistjobb, anser jag.

God Jul och väl mött 2008!

Sven Secher
redaktör

Du kan beställa denna utgåva kostnadsfritt genom att fylla i formuläret nedan.

Du kan även beställa en helårsprenumeration av tidningen Fjäderfä

Jag vill beställa* exemplar av
Publikationen Fjäderfä nr 10-2007
Namn*
Adress*
Postnr, ort*
Företag 
Fakturaadress 
Faktura postnr, ort 
Telefon 
Telefax 
E-post 
Tillval Jag vill bli medlem i SFS-Svenska Ägg
Jag vill bli medlem i Svensk Fågel
Vi kontaktar dig för mer information.
Verifieringskod*
Ny kod

Fält markerade med asterisk (*) är obligatoriska

Svenska ÄggSvensk Fågel
Fjäderfä Logga in...
Copyright© 2008. Alla rättigheter förbehålles.