Fjäderfä nr 1-2008

Samma problem men bättre

Fjäderfä nr 1-2008
Knappt har man svalt julgröten förrän det händer för näringen massor av viktiga saker, sådant som påverkar förutsättningarna för en lönsam produktion; inom politiken, på marknaden, hos djuren och människorna och inom företagen. Håller du med, händer det inte hela tiden fasligt mycket? En äldre bekant till mig frågar alltid, när jag talar om “allt som hela tiden händer”: Går det framåt eller bakåt?

Och visst kan man fundera över det. Den som läser äldre nummer av Fjäderfä ser att frågeställningarna kommer tillbaka. Det handlar om snabbt stigande kostnader i animalieproduktionen med eftersläpningar i prishöjningar till producenter och uppfödare. Det handlar också om problem och möjligheter till finansiering av satsningar och om företagsförändringar på till exempel avels-sidan, om nya politiska beslut, eller ibland avsaknad av beslut, om byråkrati, om internationell konkurrens, om god eller bris-tande produktkvalitet, om illegal livsmedelsimport som riskerar folks hälsa, om sjukdomar på djur, om nya fodermedel, om kritik mot andra led inom produktionen, om reklamkampanjer för ökade intäkter, om kurser och konferenser och om besök i utländska produktionsanläggningar ...

Så rullar det på. Tidningen Fjäderfä har i 100 år rapporterat om näringens alla händelser (dags att fira detta senare under i år). Och så även här i 2008 års första nummer. Denna tidning innehåller faktiskt bitar ur alla ovan nämnda områden.
Frågan kvarstår dock; blir det bättre eller sämre? Mitt svar är att det blir bättre. Kanske enligt principen två steg famåt, och så ett steg bakåt etc. Tålamodsprövande, men nog blir det bättre. På många sätt.

Nu är det klimatet som är hotet för klotet och därmed vår verksamhet och existens. Var ska produktionen då ligga i detta skrämmande framtidsscenario, för äta måste vi så länge vi lever? Svaret från många tycks vara, att produktionen bör ligga i till exempel Sverige.
Så det är väl bara att satsa? Så enkelt är det naturligtvis inte.
Beslutet är upp till varje företagare men den gamla slogan om tänka globalt och agera lokalt, håller väl alltjämt.

Du önskas god läsning och gott företagande!

Sven Secher
redaktör

Du kan beställa denna utgåva kostnadsfritt genom att fylla i formuläret nedan.

Du kan även beställa en helårsprenumeration av tidningen Fjäderfä

Jag vill beställa* exemplar av
Publikationen Fjäderfä nr 1-2008
Namn*
Adress*
Postnr, ort*
Företag 
Fakturaadress 
Faktura postnr, ort 
Telefon 
Telefax 
E-post 
Tillval Jag vill bli medlem i SFS-Svenska Ägg
Jag vill bli medlem i Svensk Fågel
Vi kontaktar dig för mer information.
Verifieringskod*
Ny kod

Fält markerade med asterisk (*) är obligatoriska

Svenska ÄggSvensk Fågel
Fjäderfä Logga in...
Copyright© 2008. Alla rättigheter förbehålles.