Fjäderfä nr 2-2008

Bara farfars kunskaper räcker inte

Fjäderfä nr 2-2008
Jag minns min farfar när skörden var bärgad. Då visste han och hans kollegor hur årets ekonomiska utfall blev. Att så och skörda har alltid varit bondens främsta gärning. Och glädje.
Men nu räcker inte det längre. Nu ska varan/produkten (skörden) också säljas. Det är då det avgörande jobbet börjar. Att luta sig tillbaka och njuta skördens sötma duger alltså inte, inte för-rän affären är avslutad.

Även om inte ägg- och kycklingföretagaren byter köpare ofta eller sneglar på vad lite terminshandel kan ge, gäller likaväl här att vara duktig affärsman. Råvaror och tjänster köps in, produktion och förädling sker på gården och varorna säljs sedan vidare. Effektivt och till bästa möjliga villkor.
Att nöja sig med att vara passiv “leverantör” och stilla invänta vad “avräkningen” ger, känns som historik och tveksamt tänk för den som vill skapa god lönsamhet i företaget.

Det var några tankar sprungna ur det senaste årets spannmålrace och foderkostnadsexplosion. När kostnadsstegringarna successivt slår igenom på daggamla djur och unghönspriser, och det egna spannmålslagret sinar, blir det än tuffare.
I denna tidning rapporterar vi från ett seminarium för “råvaruinköpare/spannmålshanterare”. Slutsats?: Det enda man vet är att det inte blir som förra året.

Den foderföretags-vd som vi lyssnat till i en annan artikel, talar hellre om bättre försäljning och exportalternativ än kostnadspress.

Samtidigt säger de som provat, att export inte är enkelt.
Samstämmighet tycks istället råda kring ökande efterfrågan av ekologiska- och andra nischprodukter. Kycklingen från Knäred kan väl knappast kallas nisch men deras färska kyckling uppskattas av både heta kockar och vanligt folk. Vi besöker Knäreds Kyckling där tredje generationen förbereder sig för att ta över.

Säg värphöns, Europa och 2012, och alla i äggbranschen vet vad som står på spel. I januari kom EU:s länge väntade rapport och vi speglar detta med röster från olika positioner och länder. Notera exempelvis den optimism som finns på sina håll i jättelandet Frankrike eller hur detaljhandeln visar vägen i England.

Dags för stämma med Svensk Fågel. Ett roligt och givande program väntar, se sidan 36.

Du önskas god läsning och gott företagande!

Sven Secher
redaktör

Du kan beställa denna utgåva kostnadsfritt genom att fylla i formuläret nedan.

Du kan även beställa en helårsprenumeration av tidningen Fjäderfä

Jag vill beställa* exemplar av
Publikationen Fjäderfä nr 2-2008
Namn*
Adress*
Postnr, ort*
Företag 
Fakturaadress 
Faktura postnr, ort 
Telefon 
Telefax 
E-post 
Tillval Jag vill bli medlem i SFS-Svenska Ägg
Jag vill bli medlem i Svensk Fågel
Vi kontaktar dig för mer information.
Verifieringskod*
Ny kod

Fält markerade med asterisk (*) är obligatoriska

Svenska ÄggSvensk Fågel
Fjäderfä Logga in...
Copyright© 2008. Alla rättigheter förbehålles.