Fjäderfä nr 4-2008

Var är pengarna?

Fjäderfä nr 4-2008
Du har nog sett och hört om Jordbruksverkets rapport “Mervärden för svenskt kött”. Nu har vi alltså även myndighetens ord på det vi redan visste, att konsumenterna är villiga att betala mer för svenska livsmedel. Så långt är det positivt. Däremot kan knappast en svensk animalieproducent, som är den som producerar värdefulla värden i form av världens bästa djurskydd, smittskydd och livsmedelssäkerhet, låta sig nöja med att andra tar pengarna. Alltså dagens situation där till exempel kycklinguppfödarna går miste om flera möjliga kronor per kilo kyckling (se artikel och kommentarer i denna tidning).
När vi ändå är inne på kyckling: Tack Svensk Fågel för en fin stämma. Med glatt humör bland deltagare och intressanta föredragshållare fanns en hel del att hämta för den som med god aptit och framgång vill jobba vidare i matfågelbranschen. God mat, konsument och marknad, klimat, foder, energi samt ekonomi var teman som jag la märke till, förutom sedvanliga stämmoförhandlingar och festmiddag.

Apropå mat och klimat: regeringen planerar för Sveriges ordförandeår inom EU (start 1 juli 2009) och klimatsmart mat är på dagordningen.
Här gäller det för ägg och matfågel att fortsätta att positionera sig rätt. Ibland är det viktigt att ställa frågan, gör man rätt saker. Det är just vad Svenska Ägg har gjort i en enkät till sina medlemmar. Den mer än hundraåriga föreningen lyssnar noga på 2000-talets medlemmar och förändrar verksamheten för att få nöjdare medlemmar. Ett friskhetstecken som torde båda gott för svensk äggnäring. Apropå ägg och Svenska Ägg: missa inte stämman som hålls 28-29 maj i Västergötland. Program och spännande stämmoförhandlingar är att vänta. Programmet finns i denna tidning.

Har du besökt Barnens Egen Matskola och Råvaruskolan? För mig var detta nytt tills helt nyligen, ta del av pannkakstävlingen bland unga och tipsa dina barn och deras kompisar.

Kul förresten, att de båda kooperativa företagen, Kronägg och Kronfågel, nu också och äntligen snurrar åt rätt håll. Nu gäller det för både matfågel och ägg, oavsett kooperativ eller privat, att balansera utbud och efterfrågan samt att ta betalt så att också den som producerar de höga mervärdena kan leva väl och utveckla sitt förtagande.

Du önskas god läsning!

Sven Secher
redaktör

Du kan beställa denna utgåva kostnadsfritt genom att fylla i formuläret nedan.

Du kan även beställa en helårsprenumeration av tidningen Fjäderfä

Jag vill beställa* exemplar av
Publikationen Fjäderfä nr 4-2008
Namn*
Adress*
Postnr, ort*
Företag 
Fakturaadress 
Faktura postnr, ort 
Telefon 
Telefax 
E-post 
Tillval Jag vill bli medlem i SFS-Svenska Ägg
Jag vill bli medlem i Svensk Fågel
Vi kontaktar dig för mer information.
Verifieringskod*
Ny kod

Fält markerade med asterisk (*) är obligatoriska

Svenska ÄggSvensk Fågel
Fjäderfä Logga in...
Copyright© 2008. Alla rättigheter förbehålles.