Leve entreprenörerna

Häromdagen gjorde jag något som jag aldrig gjort förut. Mitt i  min familjs helghandlande slog det mig att vi skulle köpa färdiggräddad pannkaka. Glädjen över att pannkakorna från Ockelbo ska fortsätta att gräddas med svenska ägg tog över känslan av att man “gott kan grädda själv”.

Som bekant är importtrycket starkt och andra ägg än svenska äter sig in, inte minst inom färdigmaten och på äggproduktsidan. De sista bastionerna riskerar att rämna.

I detta läge tycker jag att “Marknadspasset” på Svenska Äggs Kontaktdagar kändes vitaliserande. Fyra företagare/företagsledare berättade om sina idéer för att vinna kunder och konsumenters köplust. Att vi också fick lyssna till ärliga redogörelser av mindre lyckade, även totalt misslyckade, satsningar var skönt. Det är så det är i livet, inte minst i entreprenörens liv; allt går inte på räls, ingen lyckas med allt. Men den som inte vågar prova vinner heller ingenting. Och en bransch utan innovatörer mår inte bra.

Möjligen finns risken att vi tröttar ut dig, kära läsare. Men vi har även i denna tidning ett inslag om den offentliga upphandlingen. Det handlar om Kalix kommun i Tornedalen där man talar om värdet av närodlat men köper kyckling från andra sidan jordklotet. Har inte hunnit höra med politikern Peter Eriksson vad han tycker om detta i sin hemkommun, däremot har vi talat med den upphandlingsansvarige personen och med kommunens leverantör, cateringföretaget Fazer Amica.

En svensk kycklingslaktare dementerar i denna tidning FA:s tal om  att det inte går att få tag på svensk kyckling. Undanflykter från köparens sida känner jag, men jag gläds åt att företaget under intervjuns gång säger att man ska se över inköpen och väga in både pris och kvalitet. Återstår att se om “kvalitet” för denna offentliga matkonsument omfattar sådant som svensk djurskyddslag, djurhälsa och livsmedelssäkerhet.

Sven Secher
redaktör

Du kan beställa denna utgåva kostnadsfritt genom att fylla i formuläret nedan.

Du kan även beställa en helårsprenumeration av tidningen Fjäderfä

Jag vill beställa* exemplar av
Publikationen Leve entre-prenörerna
Namn*
Adress*
Postnr, ort*
Företag 
Fakturaadress 
Faktura postnr, ort 
Telefon 
Telefax 
E-post 
Tillval Jag vill bli medlem i SFS-Svenska Ägg
Jag vill bli medlem i Svensk Fågel
Vi kontaktar dig för mer information.
Verifieringskod*
Ny kod

Fält markerade med asterisk (*) är obligatoriska

Svenska ÄggSvensk Fågel
Fjäderfä Logga in...
Copyright© 2008. Alla rättigheter förbehålles.