Marknadsfunderingar

Vad kostar ett konsumtionsägg och hur mycket kan ett ägg vara värt?
Nivån en krona per ägg i butiken har vi exempel på i denna tidning. Nivån fyra kronor såg jag nyligen i en äggkorg för direktförsäljning till konsument, i en butik för allehanda produkter.


Den förstnämnda lågprisprodukten är importerad, men producerad, kontrollerad och stämplad enligt alla lagar och regler. Det andra ägget, högprisexemplet, var extremt närproducerat. Men det var inte kvalitetskontrollerat och stämplat så som man gör, och måste göra, i modern äggproduktion. Storleksvariationen på äggen i äggkorgen var också mycket stor. Jag har inte alla fakta men det är nog tveksamt om försäljningen ens är laglig. Ändå kan priset för ett sådant ägg vara fyra gånger så högt som för andra ägg. Visserligen är volymerna små men exemplet ger något att tänka på.

Positivt är att ägg i dag värderas mycket högt av dietister och näringsforskare. Ett uttryck för att dessa fakta har nått ut till en bredare krets, var Dagens Nyheters stora artikel på påskaftonen med budskapet att “ägg nu är ännu nyttigare”. Rapporter säger också att försäljningen går bra och flera äggpackerier rapporterar att nedgången efter påsk inte infann sig som brukligt är.

På kycklingsidan är marknadssituationen mer osäker efter händelsen med glas i några kycklingprodukter. Vi kan dock konstatera att offentliga inrättningar som de kommuner som upphörde med kyckling på matsedeln, nu åter serverar kyckling. Det är också att hoppas på att dagligvaruhandeln åter fyller butiksdiskarna med kyckling av bästa kvalitet och inte utnyttjar situationen för att pressa de svenska leverantörerna, som har den säkraste och mest djurvänliga kycklingen.
Allt jag hör i min omgivning talar för att konsumenter efterfrågar kyckling som aldrig förr.

Sven Secher

(Ledaren i Fjäderfä nr 5-2009)

Du kan beställa denna utgåva kostnadsfritt genom att fylla i formuläret nedan.

Du kan även beställa en helårsprenumeration av tidningen Fjäderfä

Jag vill beställa* exemplar av
Publikationen Marknads-funderingar
Namn*
Adress*
Postnr, ort*
Företag 
Fakturaadress 
Faktura postnr, ort 
Telefon 
Telefax 
E-post 
Tillval Jag vill bli medlem i SFS-Svenska Ägg
Jag vill bli medlem i Svensk Fågel
Vi kontaktar dig för mer information.
Verifieringskod*
Ny kod

Fält markerade med asterisk (*) är obligatoriska

Svenska ÄggSvensk Fågel
Fjäderfä Logga in...
Copyright© 2008. Alla rättigheter förbehålles.