2010-01-10

Äggula kan ersätta antibiotika

Äggula från hönsägg kan vara ett alternativ till antibiotika och ett led i kampen mot resistenta bakterier. Den 9 januari berättade SR ekot om forskningen i Uppsala kring möjligheterna med antikroppar från ägg.

Forskningen i Uppsala har bland annat handlat om att ta fram antikroppar från äggula för att minska infektioner i lungsjukdomen cystisk fibros. I radioinslaget berättade dock en optimistisk professor, Hans Kollberg på Akademiska sjukhuset om möjligheter att använda antikroppar från ägg mot tarmsjukdomar.

– Det låter enkelt och det är enkelt. Om man vaccnerar en höna med någon bakterie, virus eller svamp så producerar hönan sedan genast antikroppar mot sjukdomen, sa Hans Kollberg.

Antibiotikabehandlingar mot cystisk fibros ersätts med gurglingar med antikroppar från hönsägg. Forskarna vill nu gå vidare med fler sjukdomar.

Hur går det då med resistensen med äggkurerna?
– Det finns ingen risk för resistens eftersom hönorna har använts sig av metoden i hundra miljoner år, säger Hans Kollberg.

Han menar enligt ekoinslaget, att det till och med kan vara bra att ta sig en äggdoddy. Den kan fungera som medicin.
– Äggtoddyn bör skydda mot de infektioner som hönan spontant stött på så även om det inte finns några vetenskapliga bevis för det, så tar jag gärna en äggtoddy, sa professor Hans Kollberg.

Visst är ägget är en fantastisk produkt och hönan ett fantastiskt djur.

Sven Secher


Recept för äggtoddy
Rör socker och äggulor så att det blir vitt och pösigt. Häll försiktigt på uppkokad mjölk under omrörning. Den som vill, kan smaksätta med rom, konjak eller whisky. Häll upp i glas, tillsätt lite kakao över toddyn och servera snabbt.   
För fyra glas äggtoddy åtgår: 4 äggulor, 8 msk socker, 8 dl mjölk och till exempel 1,25 dl mörk rom.
Det går att byta ut ströstockret mot florsocker, mjölken mot vatten och rommen mot konjak eller wisky.

Äggtoddy är värmande gott i vinterkylan!

Mer läsning         
Se även tidningen Fjäderfä nr 1-2010, sidan 46.
Läs också i samma tidning om antbiotikaresistens på sidorna 27 och 35!

Utskriftsvänlig sida

Svenska ÄggSvensk Fågel
Fjäderfä Logga in...
Copyright© 2008. Alla rättigheter förbehålles.