Kul i näringen

Fjäderfä nr 9-2010
Läs den!

Den svenska kycklingkonsumtionen fortsätter att utvecklas bra. Hittills i år har konsumtionen av svensk kyckling ökat med 8,5 procent, enligt information på Svensk Fågels hemsida. Samtidigt visar Jordbruksverkets siffror att importen har ökat med 4,5 procent.

Svensk kyckling tar alltså just nu marknadsandelar, vilket sänder mycket positiva signaler till alla i näringen. All uppfödningsyta, från norr till söder borde således behövas. Det är också full fart på slakterierna. Den positiva bild vi i denna tidning möter på Valla finns alltså även på andra håll.

Den fina utvecklingen är inte bara positiv för branschen. Kunderna, inte minst handeln, mår också bra av växande volymer och konsumenterna ställer genom det klimatkloka valet av svensk kyckling ett säkert och nyttigt livsmedel på matbordet.

Samtidigt med allt det positiva (som vi ska glädjas åt), är konkurrensen mördande. Alla måste alltid sträva efter att bli bättre, i effektivitet, i kvalitet och i omhändertagandet av djuren. Vändningar kan som bekant komma snabbt.

Även äggsidan är alltjämt inne i en mycket positiv period. De senaste årens konsumtionsökningar med klara värdeökningar för branschen rapporteras fortsätta, om än i lägre takt. Frågan är när (om?) taket för nuvarande klättring uppåt nås. Det svenska folket kanske vill fortsätta att äta mer ägg!?
Men i den närmaste tidens riskmoment ligger bland annat att få produktionen att stämma med konsumtionen också när det gäller sortimentsfördelningen. Att klara detta, är en grannlaga uppgift för äggnäringen.

Som ett extremt avskräckande och förbjudet exempel i konsten att “förflytta sortiment”, framstår den misstänkta felmärkningen som vi berättar om i denna tidning. Polis och åklagare jobbar med förundersökning.

Med detta och annat önskar vi dig en fortsatt god höst. När nästa Fjäderfä kommer ut är det redan adventstider. Ett år går sannerligen fort, särskilt när man har kul.

Sven Secher

Fjäderfä nr 9-2010 kommer ut den 15 november 2010.

Du kan beställa denna utgåva kostnadsfritt genom att fylla i formuläret nedan.

Du kan även beställa en helårsprenumeration av tidningen Fjäderfä

Jag vill beställa* exemplar av
Publikationen Fjäderfä nr 9-2010
Namn*
Adress*
Postnr, ort*
Företag 
Fakturaadress 
Faktura postnr, ort 
Telefon 
Telefax 
E-post 
Tillval Jag vill bli medlem i SFS-Svenska Ägg
Jag vill bli medlem i Svensk Fågel
Vi kontaktar dig för mer information.
Verifieringskod*
Ny kod

Fält markerade med asterisk (*) är obligatoriska

Svenska ÄggSvensk Fågel
Fjäderfä Logga in...
Copyright© 2008. Alla rättigheter förbehålles.