Vem vill betala vad det bästa kostar?

Vi lever fortfarande i det land där staten stiftar lagar om till exempel djurskydd, för att sedan i sina inköp inte följa den egna lagstiftningen. 
Fjäderfä 3-2011.

Tydligen är det någon annan som ska betala vad det bästa kostar. Problemet är att många i det privata gör som staten, det vill säga köper det billigaste. Och i det segmentet hör inte svenska ägg och svensk matfågel som kyckling och kalkon hemma.

Så kampen måste gå vidare och en av dem som tar chansen att informera om den svenska produktionen och statens “ologik” enligt ovan är Gunilla Stenemo. Jag hejar på henne och alla er andra som försöker slå hål på den offentliga upphandlingens dubbelmoral.

Jag har skrivit spaltmil om detta och pratat med mängder av kockar, inköpare, politiker och konsumenter. När de förstår falskheten i sakernas tillstånd, är det få som tycker att det är rimligt att samma kommun som nitiskt kontrollerar centimetrarna på svenska fjäderfägårdar i nästa ögonblick köper in mat som befinner sig ljusår därifrån. Alltså mat från produktionsmetoder som är förbjudna i den egna kommunen.

Och det ska sägas, det har gått framåt och det finns kommuner som försöker agera hederligt. Men det tycks inte vara lätt, att juridiskt rätt, ställa krav som motsvarar svensk djurskyddslag.

Det finns också de, som med stöd av EU:s lagstiftning och “varor och tjänsters fria rörlighet”, tycker att dubbelmoralen är helt ok. Skälet för dessa (inte säl-lan cateringföretag av större storlek) är nog omsorgen om de egna affärerna. Och det är väl i och för sig inget fel i det. De senaste domstolsutslagen tycks ju dessutom ge dessa importföretag rätt ...
Själv planerar jag för ett återbesök hos dem som borde föregå med gott exempel. Vad sägs om en lunch i matsalen hos landets högsta lagstiftande församling?

Men egentligen handlar denna tidning (Fjäderfä nr 3-2011) inte alls om den offentliga upphandlingen. Mycket annat skapar trots allt framgång för den svenska fjäderfäbranschen.

Du önskas god läsning!
Sven Secher

Publicerat i Fjäderfä nummer 3-2011.

Du kan beställa denna utgåva kostnadsfritt genom att fylla i formuläret nedan.

Du kan även beställa en helårsprenumeration av tidningen Fjäderfä

Jag vill beställa* exemplar av
Publikationen Vem vill betala vad det bästa kostar?
Namn*
Adress*
Postnr, ort*
Företag 
Fakturaadress 
Faktura postnr, ort 
Telefon 
Telefax 
E-post 
Tillval Jag vill bli medlem i SFS-Svenska Ägg
Jag vill bli medlem i Svensk Fågel
Vi kontaktar dig för mer information.
Verifieringskod*
Ny kod

Fält markerade med asterisk (*) är obligatoriska

Svenska ÄggSvensk Fågel
Fjäderfä Logga in...
Copyright© 2008. Alla rättigheter förbehålles.