Vem kan motstå kycklingar och våren?

Läste att kungen och drottningen varit i Polen tillsammans med en handelsdelegation. Högtidligt värre med banketter, exportråd och avtal om samarbete.
Fjäderfä 5-2011

Frågan är hur ömsesidigheten är? Vem ska importera och vem ska exportera? Visst ska vi vara glada för Piotr (se förra Fjäderfä/Baljered) och andra duktiga människor som flyttar till Sverige. Mindre rolig vore en utveckling där fler ägg än i dag, tar vägen norrut över Östersjön. Jag har en känsla av att så kan bli fallet. I denna tidning intervjuar vi en av dem som lämnar offerter på femkronorsnivån.

Tittar vi utanför dagens fjäderfäsektor har svenskt lantbruk det kämpigt. Inte minst på köttsidan. När Danish Crown köpte KLS (slakteriet i Kalmar) skulle utvecklingen vända och exportmöjligheter tas till vara. När HK Ruokatalo köpte Swedish Meats (Scan) skulle ännu mer bli bättre genom HK:s kraft att agera runt hela Östersjön. Jag upplever inte att förväntningarna har infriats.

Måtte nu danska Hedegaard kunna visa att det är i äggnäringen som en utländsk uppköpare av svenskt företag kan lyckas. Vi har träffat säljare och köpare och kan inte annat än hoppas att detta är bra för svensk äggnäring. Förhoppningsvis är det dags att detta företag, och andra i äggnäringen, provar vingarna (= exporterar) utanför Sveriges gränser.
Markus Aujalay kan inte bara laga mat. Han kan även föra samtal om mat och matkvalitet. Vi refererar från Svensk Fågels stämma.

Spolmaskproblemet debatterades i media vid påsken 2011 och vi redovisar ett projekt.

I Tyskland har äggproducenter under fyra år investerat två miljarder i storburar. Nu förbjuds fortsatta investeringar. Det är inte bara i Sverige som lagstiftningsapparaten är nyckfull.

Att se kycklingar hacka sig ut ur skalet för att möta världen är fascinerande, vem kan motstå nykläckta små gula dunbollar? Daggamla kycklingar är helt enkelt oemotståndliga. I denna tidning besöker vi ett kläckeri och en avelsuppfödare.

Och njuter av våren.

Sven Secher

Publicerat i Fjäderfä nummer 5-2011

Du kan beställa denna utgåva kostnadsfritt genom att fylla i formuläret nedan.

Du kan även beställa en helårsprenumeration av tidningen Fjäderfä

Jag vill beställa* exemplar av
Publikationen Vem kan motstå kycklingar och våren?
Namn*
Adress*
Postnr, ort*
Företag 
Fakturaadress 
Faktura postnr, ort 
Telefon 
Telefax 
E-post 
Tillval Jag vill bli medlem i SFS-Svenska Ägg
Jag vill bli medlem i Svensk Fågel
Vi kontaktar dig för mer information.
Verifieringskod*
Ny kod

Fält markerade med asterisk (*) är obligatoriska

Svenska ÄggSvensk Fågel
Fjäderfä Logga in...
Copyright© 2008. Alla rättigheter förbehålles.