Smörberget ett minne blott?

Vid de senaste två besöken i vår lokala livsmedelsbutik har smöret varit slut. Om det beror på god export av svenskt smör eller på att antalet svenska mjölkgårdar blir allt färre, vet jag inte. Men det ökända smörberget från 1980-talet tycks i alla fall vara ett minne blott. Och import fyller väl snart de tomma butikshyllorna även när det gäller smör.
Fjäderfä
nr 7-2011

Jag tycker att importandelen är beklämmande hög när man studerar butiksdiskarna. Inte så att det är fel att ibland äta importerad kiwi (svårodlad i Sverige) men att ständigt köra mat långt känns fel.

Självklart hoppas vi alla läsare av denna tidning, att svenska ägg och svensk kyckling ska klara av att hålla ställningarna och helst öka marknadsandelen i Sverige.

Men konkurrensen är hård och man kan då fråga sig om meganläggningar med mer än en miljon kycklingar per omgång i uppfödningar i sex våningars höjd har framtiden för sig? Vad säger västeuropeiska, inte minst svenska, konsumenter om högintensiva system på gårdar som årligen producerar tio miljoner kycklingar? Kan det vara så, att prismedvetna konsumenter accepterar detta om djurhälsa, djurskydd etc hålls på en “acceptabel” nivå? Svaret är kanske ja, om det gäller importerad megaproduktion, och förmodligen nej om det skulle gälla svensk kyckling. Märkligt nog.

I Sverige når vi dock knappast till 10-miljonersnivåer per gård, i så fall skulle det räcka med tio svenska kycklinggårdar även vid en fortsatt god konsumtionsutveckling. Läs ändå i denna tidning om högeffektiva Patio-systemet.

Läs även våra reportage om bruna höns som trivs i flervåningssystem (Kvillinge Ägg AB) och om att frigående höns i det tolfte stallet kompletterar de tidigare elva burstallen (Aniagra Produktions AB) samt om en tysk ekoäggbonde. Vi tar också upp stalldörrsförsäljning, kvalitetsfel på ägg, EU:s omställning av äggproduktionen, höns-slakten, kostnadsutvecklingen (foder m m), och vi har utsett “Sveriges bästa matfågelkasse”.

Sven Secher

Publicerat i Fjäderfä nummer 7-2011.

Du kan beställa denna utgåva kostnadsfritt genom att fylla i formuläret nedan.

Du kan även beställa en helårsprenumeration av tidningen Fjäderfä

Jag vill beställa* exemplar av
Publikationen Smörberget ett minne blott?
Namn*
Adress*
Postnr, ort*
Företag 
Fakturaadress 
Faktura postnr, ort 
Telefon 
Telefax 
E-post 
Tillval Jag vill bli medlem i SFS-Svenska Ägg
Jag vill bli medlem i Svensk Fågel
Vi kontaktar dig för mer information.
Verifieringskod*
Ny kod

Fält markerade med asterisk (*) är obligatoriska

Svenska ÄggSvensk Fågel
Fjäderfä Logga in...
Copyright© 2008. Alla rättigheter förbehålles.