Konsten att ta bra betalt

Att inleda helgen med en fredagsbastu är för mig en vederkvickande tradition. Gärna i gemenskap med andra. Men även bastu på egen hand är fint. Tiden flyger, för att inte säga flyter bort i takt med att svetten rinner över kroppen och svettdropparna faller ned på tidningen Resumé, min favorittidning i bastun.
Fjäderfä
nr 9-2011.

I Resumé finns artiklar som öppnar sinnet och som är omsättbara på fjäderfänäringen. I det senaste numret läste jag om reklam- och PR-branschens behov av att ta bättre betalt för sin tid. Företagen måste helt enkelt bli mer affärsmässiga, menade flera i artikeln, och man resonerade om förutsättningarna för att höja timdebiteringen.

Minst 1 000 kronor mer i timmen, sa Jessica Bjurström, vd på Komm och fortsatte: “Vi har en speciell kompetens som vi kan ta bra betalt för”.

Så resonerar folk med gott självförtroende men artikelns budskap, att kvalitet måste få kosta, känns rätt. Detta gäller också svenska ägg och svensk matfågel.  Detta var också vad äggproducenterna var inne på under årets Kontaktdagar, se artikeln under rubriken “Världens bästa ägg kräver också världens bästa betalning” i Fjäderfä nr 9-2011.

Varför höjer man då inte priserna, i reklambranschen, i äggbranschen eller i kycklingbranschen? Jag har inga svar på det men kan gissa att det inte är så enkelt.

Men i reklambranschen säger man att det är nödvändigt och man resonerar om förutsättningar och möjligheter för att göra det, att döma av Resumé. Förs sådana diskussioner i fjäderfäbranschen?

Samtidigt vet vi alla att konkurrensen alltid är stentuff, vikten av att jaga kostnader och att effektivisera överallt där det kan ske, bör påtalas.

Att Kronfågel nu har stängt i Kristianstad känns vemodigt men förhoppningsvis är företaget ett exempel på just detta, så att man nu kan ta sig an framtiden med ökad styrka och stärkt konkurrenskraft. Och ta bättre betalt?

Kanske är det kalkon som kommer att visa vägen?

 Sven Secher

Ledare i Fjäderfä nummer 9-2011.

Du kan beställa denna utgåva kostnadsfritt genom att fylla i formuläret nedan.

Du kan även beställa en helårsprenumeration av tidningen Fjäderfä

Jag vill beställa* exemplar av
Publikationen Konsten att ta bra betalt
Namn*
Adress*
Postnr, ort*
Företag 
Fakturaadress 
Faktura postnr, ort 
Telefon 
Telefax 
E-post 
Tillval Jag vill bli medlem i SFS-Svenska Ägg
Jag vill bli medlem i Svensk Fågel
Vi kontaktar dig för mer information.
Verifieringskod*
Ny kod

Fält markerade med asterisk (*) är obligatoriska

Svenska ÄggSvensk Fågel
Fjäderfä Logga in...
Copyright© 2008. Alla rättigheter förbehålles.