Bra 11 kan bli ännu bättre 12

Slakten av uttjänta svenska värphöns har länge varit bekymmersam. Inte så att det saknas väl utarbetade metoder för att ta väl hand om djuren i slutskedet. Istället har problemen handlat om låg lönsamhet för de aktörer som har slaktat och höga kostnader för äggproducenterna när slakthönsen ska avyttras. Håkantorps konkurs hösten 2011 är ett exempel på den tuffa ekonomin.
I Fjäderfä 1-0212
redovisas läget
för den svenska
hönsslakten.Av denna tidning framgår dock att hönsslakten i västgötska Håkantorp troligen återupptas relativt snart och när näringen dessutom har tillgång till både ett sydsvenskt slakteri och ett mobilt slakteri som kan verka över stora delar av landet, kan förhoppningsvis äggnäringen äntligen se fram emot en situation där slakten blir mer bekymmersfri än vad den tidigare har varit. Låt oss också tro att äggproducenternas kostnader för slakten minskar.

Förutsättningarna för detta torde vara bättre än på länge. Dels pressar oftast konkurrens både kvalitet och pris, dels uppger alla tre slakteriaktörerna att de har avsättning för slakthönan. Här tycks alltså den intäktssida finnas, som många i branschen länge har efterlyst.

Jag är fortfarande inte nöjd med vad jag serveras när jag äter ute. Se exempel på sidan 19 och av sidan 48 framgår att den offentliga upphandlingen inte heller ännu är i hamn.

Under fjolåret gjorde vi många gårds- och företagsbesök i Fjäderfä. Andra typer av artiklar, under olika ämnesområden, var också många. Tack alla som hjälper till!

Med ett nytt år vill man gärna ta lite nya tag. Vad vill du läsa om? Vad kan du tipsa redaktören om eller själv skriva om? Tveka inte att kontakta mig. Du är alltid välkommen att höra av dig!

2011 var på många sätt bra. 2012 kan blir ännu bättre. Men det är som alltid mycket spännande. Omvärlden trycker på. Hur konkurrenskraftig är svensk fjäderfänäring?

Sven Secher

Fjäderfä nummer 1-2012.

Du kan beställa denna utgåva kostnadsfritt genom att fylla i formuläret nedan.

Du kan även beställa en helårsprenumeration av tidningen Fjäderfä

Jag vill beställa* exemplar av
Publikationen Fjäderfä nr 1-2012: Bra 11 kan bli ännu bättre 12
Namn*
Adress*
Postnr, ort*
Företag 
Fakturaadress 
Faktura postnr, ort 
Telefon 
Telefax 
E-post 
Tillval Jag vill bli medlem i SFS-Svenska Ägg
Jag vill bli medlem i Svensk Fågel
Vi kontaktar dig för mer information.
Verifieringskod*
Ny kod

Fält markerade med asterisk (*) är obligatoriska

Svenska ÄggSvensk Fågel
Fjäderfä Logga in...
Copyright© 2008. Alla rättigheter förbehålles.