Stor bredd i kundernas krav

Det kan verka märkligt, att vi i denna tidning samtidigt:
Fjäderfä
nr 2-2012.

1. Har ett reportage från en produktion av de dyraste äggen och i artikeln talar om stjärnkockar och gourmetrestauranger samt välbetalda miniägg som bakas i flera timmar i 63 graders ugnsvärme.

2. Redovisar en enkät där de flesta konsumenter önskar sig så billiga ägg som möjligt och därför uppskattar produktion som är så effektiv som möjligt.

Men denna paradox är inte märklig. Det är så marknaden med sina olika alla kunder ser ut.

Lägg därtill storkunder som Ikea, som just nu har valt bort den svenska kycklingen och djurrättsaktivister som ingen animalisk mat alls vill äta.
Spridningen bland kunderna är alltså stor och det gäller för varje producent att välja väg och för branschen som helhet att försöka täcka in hela bredden.

Djurskyddsfrågorna står alltjämt högt på dagordningen, inte minst i Sverige. Vi refererar  i denna tidning från Jordbruksverkets stora djurskyddskonferens som samlade 400 deltagare. En (1) svensk ägg- och kycklingbonde var där.

Men även EU tycks vilja höja ribban. Låt vara att man har svårt att få alla att följa lagen, vägen är ändå utstakad: Djurens väl och ve är viktig. EU-kommissionen tycks dock i första hand försöka säkra upp att lagen följs i alla länder, innan man går vidare med högre krav och hårdare lagstiftning. Här hänvisar man också till risken för ökad import till EU.

Från flera håll förs fram, att om djurskyddskraven blir mycket stora så riskerar EU:s livsmedelsproduktion att hamna i ett konkurrensunderläge. Detta är något som svenska politiker kanske också borde beakta lite oftare. Vi har världens hårdaste djurskyddslag men vår livsmedelsproduktion minskar, och importen vinner terräng, och inte ens staten följer som bekant lagen i sin upphandling av livsmedel. Vem vinner på en sådan utveckling?

Sven Secher

Publicerat i Fjäderfä nummer 2-2012.

Du kan beställa denna utgåva kostnadsfritt genom att fylla i formuläret nedan.

Du kan även beställa en helårsprenumeration av tidningen Fjäderfä

Jag vill beställa* exemplar av
Publikationen Fjäderfä nr 1-2012: Stor bredd i kundernas krav
Namn*
Adress*
Postnr, ort*
Företag 
Fakturaadress 
Faktura postnr, ort 
Telefon 
Telefax 
E-post 
Tillval Jag vill bli medlem i SFS-Svenska Ägg
Jag vill bli medlem i Svensk Fågel
Vi kontaktar dig för mer information.
Verifieringskod*
Ny kod

Fält markerade med asterisk (*) är obligatoriska

Svenska ÄggSvensk Fågel
Fjäderfä Logga in...
Copyright© 2008. Alla rättigheter förbehålles.