Fjäderfä nr 4-2012

Utlämnad åt regler och teknik  

Finns det något värre än när tekniken krånglar?

Ja, det gör det givetvis; när våra nära och kära far illa och går i från oss. Mänskligt lidande är svårast och ojämförbart med det som jag nu fortsätter med i denna spalt.
Två gårdsbesök
(en kycklinggård
och en hönsgård),
larm om larm
och mycket annat
finns att läsa om
i denna 64-sidiga
tidning.Jag bytte dator före jul (2011) och med det följde en lång rad programuppdateringar – och teknikproblem. Jag jobbar med layoutprogram Quark XPress när jag ”ritar” denna tidning. Vi är några redaktörer med några år på nacken som vägrar ge upp QX, programmet är liksom ”top of the line” och då vill ingen gå över till Adobes InDesign, om du känner till det redigeringsprogrammet.

Vi är som bekant mycket beroende av en fungerande teknik i dagens moderna samhälle. När den fungerar förenklar den våra liv. Men när det krånglar ..., och mina tankar går till många skeden i fjäderfäbranschen när ny teknik har tagits i bruk innan den har varit färdig för den hårda praktiken i stallet. Många av oss minns hur det var i början av omställningen av svensk äggproduktion.

Och vem har fått betala sådana äventyr? Jo, vanligtvis är det bonden som inte sällan ”pådyvlats” den nya tekniken på grund av ny lagstiftning.

Nu tycks vi vara där igen. Fjäderfästallar ska vara utrustade med brandlarm och några av de erfarenheter som redovisas i denna tidning visar att tekniken inte är tillräckligt bra. Kycklingbranschen har visserligen nu (äntligen) fått ett högst rimligt undantag för djuravdelningarna men fungerar utrustningen i övriga utrymmen?

Jag hoppas att svaret är ja, och också att alla som nu står inför montering av brandlarm inte ”åker på” tidsödande merarbete med rengöring för att hålla funktionen igång och smittskyddet säkert. Då var det sagt.

Vid pressläggning står vi inför påsken och sedan den sköna våren. Förhoppningsvis säljs den svenska matfågel och det svenska ägget som aldrig förr – till rätt betalning.

Då blir det lättare att hantera tillfälliga (?) tekniska bakslag.

Sven Secher

Publicerat i Fjäderfä nr 4-2012.

Du kan beställa denna utgåva kostnadsfritt genom att fylla i formuläret nedan.

Du kan även beställa en helårsprenumeration av tidningen Fjäderfä

Jag vill beställa* exemplar av
Publikationen Fjäderfä nr 4-2012
Namn*
Adress*
Postnr, ort*
Företag 
Fakturaadress 
Faktura postnr, ort 
Telefon 
Telefax 
E-post 
Tillval Jag vill bli medlem i SFS-Svenska Ägg
Jag vill bli medlem i Svensk Fågel
Vi kontaktar dig för mer information.
Verifieringskod*
Ny kod

Fält markerade med asterisk (*) är obligatoriska

Svenska ÄggSvensk Fågel
Fjäderfä Logga in...
Copyright© 2008. Alla rättigheter förbehålles.