Fjäderfä nr 5-2012

Till och med vädret är snabbare

Jag vet inte om det är att åren går och man tappar i spänst. Men jag tycker att allt snurrar snabbare. Många av oss ska vara än här, än där, och vi uppdaterar oss åt båda håll – hämtar in information och kunskaper respektive lämnar den ifrån oss till andra, i dag inte minst på nätet.
64 sidor spännande
fjäderfäläsning!
Till och med vädret (eg klimatet) förändrar sig som aldrig förr. Jag läste nyss att våren kommer klart tidigare än för bara några år sedan och det stämmer med mina egna iakttagelser i naturen.
Växtzonerna förflyttar sig också i en allt högre takt, tycks det att döma av vissa forskare och bland annat metereologen Tone Bekkestad (Land lantbruk nr 18). Klimatzonerna flyttas norrut i en takt av en meter i timmen och grundläggande faktorer som temperatur och nederbörd förändras. Självklart påverkar det alla oss odlare, både på våra norra breddgrader och på helt andra delar av klotet.

Här gäller det alltså att hänga med och med rätt anpassning av gröda, sorter och odlingsmetoder och dra nytta av förändringarna.
Så är det väl allt som oftast, förändringar kan ge både problem och nya positiva möjligheter.

Att den höga samhällstakten och väderförändringarna påverkar konsumtionen av ägg och matfågel är troligt. Frågan är bara åt vilket håll och hur snabbt?

Och nu till något helt annat, som de brukar säga i tv:s nyhetssändningar:
Varje tidning är som en förlossning, enligt min förhållandevis insatta manliga bedömning. Man laddar och förbereder med massor av intervjuer, diskussioner med andra som vill skriva, egna reportagresor etc. När pressläggning närmar sig går jag in i bubblan, det finns inget annat, allt kanske understundom känns kaotiskt men så helt plötsligt, ligger hon där. Den nytryckta Fjäderfä och man undrar vilket liv den för med sig.

Du önskas god läsning och vi är snart tillbaka, snabbare än man kan tro är det nämligen dags för sista tidningen före sommaruppehållet.

Sven Secher

Publicerat i tidningen Fjäderfä nummer 5-2012.

Du kan beställa denna utgåva kostnadsfritt genom att fylla i formuläret nedan.

Du kan även beställa en helårsprenumeration av tidningen Fjäderfä

Jag vill beställa* exemplar av
Publikationen Fjäderfä nr 5-2012
Namn*
Adress*
Postnr, ort*
Företag 
Fakturaadress 
Faktura postnr, ort 
Telefon 
Telefax 
E-post 
Tillval Jag vill bli medlem i SFS-Svenska Ägg
Jag vill bli medlem i Svensk Fågel
Vi kontaktar dig för mer information.
Verifieringskod*
Ny kod

Fält markerade med asterisk (*) är obligatoriska

Svenska ÄggSvensk Fågel
Fjäderfä Logga in...
Copyright© 2008. Alla rättigheter förbehålles.