Fjäderfä 10-2012

Om att vilja välja

Tack alla för ett fint 2012 tillsammans i tidningen Fjäderfä!
Med nummer
10 är 2012 års
utgivning av
Fjäderfä avslutad.Mycket har hänt i branschen under de gångna tolv månaderna och somligt har satts på pränt. Mycket har också hänt i anslutning till branschen och somligt av detta har också fyllt spalterna och ibland skapat rubriker.

Vad har vi då lärt, som kan bära frukt under 2013?


För min egen del har min bild av den svenska äggproduktionen och matfågeluppfödningen som varande mycket ambitiös förstärkts. Jag tänker då på faktorer som djurskydd, smittskydd och säker mat. Inte så att allt är perfekt, och så perfekt att det inte kan bli bättre. Det är livsfarligt att tro något sådant, att bli ”lönnfet”, för att använda Jimmy Samuelssons ord (s. 30). Men både pappersstudier (av djurskyddslagar, smittskyddsregler, antibiotikastatistik etc) och besök i praktiken på gård och annan anläggning visar att mycket är bra i Sverige. Det är inte negativ nationalism att välja svensk mat, det är ett sätt att visa att man tar ställning och väljer bästa möjliga djurskydd och säker mat.

Med dessa utgångspunkter är jag besviken på höstens arbete inom Matlandet Sverige med landsbygdsministerns och LRF:s argumentation för att det ”är rimligt” att – inom Matlandet Sverige – bortse från den svenska djurskyddslagen när man prisar livsmedelsföretagare. Ölandskonferensen avsåg att lyfta fram råvaran, primärproduktionen och den svenska bonden. Få tycker att man lyckades med det och höstens debatt visar att juryns arbete inte kan betraktas som något annat än ett misslyckande.

Ett annat område där man sväljer kameler och silar mygg gäller den offentliga maten. Vi gör ett kort återbesök i denna tidning och vi jobbar vidare under 2013. Liksom med den dubbelmoral som vi ser även inom delar av dagligvaruhandeln och restaurangvärlden. Således, detta och mycket annat går igen och är värt att sätta under lupp.

Men allra helst gör jag positiva besök hos dig i ditt företagande! Tipsa mig! Det känns mycket inspirerande att få jobba som Fjäderfäs redaktör ännu ett år. Väl mött!

Sven Secher
Publicerat i Fjäderfä nummer 10-2012.

Du kan beställa denna utgåva kostnadsfritt genom att fylla i formuläret nedan.

Du kan även beställa en helårsprenumeration av tidningen Fjäderfä

Jag vill beställa* exemplar av
Publikationen Fjäderfä 10-2012
Namn*
Adress*
Postnr, ort*
Företag 
Fakturaadress 
Faktura postnr, ort 
Telefon 
Telefax 
E-post 
Tillval Jag vill bli medlem i SFS-Svenska Ägg
Jag vill bli medlem i Svensk Fågel
Vi kontaktar dig för mer information.
Verifieringskod*
Ny kod

Fält markerade med asterisk (*) är obligatoriska

Svenska ÄggSvensk Fågel
Fjäderfä Logga in...
Copyright© 2008. Alla rättigheter förbehålles.