Låt konsumenten välja!

Tidningen Fjäderfä nummer 1-2013.

Förra året sprängde svensk äggnäring sjumiljonersvallen när det gäller antal värphönsplatser, vilket kan visa sig bli för många höns med hänsyn till den nuvarande konsumtionen av ägg.

Vad kan då äggnäringen göra? En för alla positiv lösning vore givetvis att konsumtionen fortsätter att öka i så rasande rask takt att balans på marknaden uppstår, något för den mest optimistiske att hoppas på. Men kanske kan innevarande lågkonjunktur i detta avseende vara gynnsam. När pengarna tryter vill många köpa många och billiga ägg.

Fjäderfäs ovetenskapliga studier bland konsumenter bekräftar denna bild. Priset samt förpackningens storlek är avgörande faktorer för konsumentens val av ägg.

Delar av handeln går dock på tvärs med dessa konsumenters önskemål med märkliga beslut om att i butikerna inte ta in ett av världens absolut bästa, och billigaste, ägg från svenska inredda burar.

I denna situation är det inte enkelt att hantera företagandet som äggproducent. Ska den som har inredda burar bygga om till frigående? Och om många gör det (och därmed ökar sina produktions-kostnader), parallellt med gott om ägg på marknaden, vad händer då med äggpriset för sortimentet med kod 2? Den som investerar i laga ordning kan riskera att hamna i ekonomiskt trångmål.

Men åter till konsumenterna. Kundernas önskemål måste vara utgångspunkten för verksamheten. Återigen studsar jag till när jag studerar handelns göranden och säganden. Den ledande butikskedjan, Ica, skriver nämligen följande på sin hemsida: ”Helst skulle vi på ICA bara sälja ekologiska ägg. Men tillgången är inte tillräckligt stor i Sverige idag”.

Invändning nummer 1: Jag tror inte att alla konsumenter vill kosta på sig ekologiska ägg.

Invändning nummer 2: Om så vore, att alla ville köpa ekologiska ägg, så är jag säker på att äggproducenterna skulle ta fram dessa ägg.

Att Ica hänvisar till bristande tillgång är lågt. Jag har inte hört från något håll att ekoägg restas särskilt ofta, om än någonsin.
Hittills.
Låt konsumenten fritt få välja!
Sven Secher

(Ledare i tidningen Fjäderfä nummer 1-2013)

Du kan beställa denna utgåva kostnadsfritt genom att fylla i formuläret nedan.

Du kan även beställa en helårsprenumeration av tidningen Fjäderfä

Jag vill beställa* exemplar av
Publikationen Fjäderfä 1-2013
Namn*
Adress*
Postnr, ort*
Företag 
Fakturaadress 
Faktura postnr, ort 
Telefon 
Telefax 
E-post 
Tillval Jag vill bli medlem i SFS-Svenska Ägg
Jag vill bli medlem i Svensk Fågel
Vi kontaktar dig för mer information.
Verifieringskod*
Ny kod

Fält markerade med asterisk (*) är obligatoriska

Svenska ÄggSvensk Fågel
Fjäderfä Logga in...
Copyright© 2008. Alla rättigheter förbehålles.