2013 tufft äggår

Med kanske 20 miljoner för många värphöns inom EU (totalt nära 350 miljoner höns) blir 2013 ett tufft år. Inom denna volym finns också ett antal miljoner höns i förbjudna oinredda burar.
Det säger sig självt, att landet med de högsta produktionskostnaderna (SE, se sidan 18) då lig-ger illa till, särskilt som landet  förmodligen också går mot ett besvärligt inhemskt överskott.
Fjäderfä
3-2013.De svenska äggproducenternas pressade situation med katastrofal lönsamhet och stor osäkerhet kring de olika produktionsinriktningarna, måste nu hanteras på absolut bästa sätt av hela branschen.

Tyvärr måste vi fortsätta att skriva om Icas icke-svar och monumentala dubbelmoral och på sidan 20 i Fjäderfä nummer 3-2013 informerar vi Ica om att en del av deras egna emv-livsmedel kan innehålla ägg från oinredda hönsburar, förbjudna såväl i SE som i hela EU.
Slutsatsen är: All äggråvara som finns i färdiga livsmedel (sammansatta produkter) måste vara ursprungsmärkta. Det har tidningen Fjäderfä länge ansett och försöken att få Ica att svara på frågor om hönshållningen bakom Icas egna livsmedel visar att tydlig ursprungsmärkning omgående måste utkrävas.

Ica vet inte vad man säljer. Detta gäller fler dagligvarukedjor men på landets ledande kedja ligger ett ansvar för att ta täten i arbetet för ärlighet och öppenhet.

För övrigt undrar Fjäderfä varför den svenska äggnäringen ännu inte har genomfört en tydlig egen svenskmärkning, på samma sätt som Svensk Fågel och landets matfågelnäring har gjort.

Inför påsk är ägg centralt och  myndigheter och media är intresserar sig för hönshållningen. Som producent eller uppfödare bör du alltid vara redo för ett oanmält kontrollbesök, någon kan knacka på din dörr redan i morgon dag, läs mer i Fjäderfä nummer 3-2013.

Den svenska kycklingen är eftertraktad, men importtrycket är starkt. Hur mycket kan svensk kycklingproduktion växa? Även här gäller det att ha avsättning till bra priser men med pris efter faktisk kvalitet kan det gå bra.

Med detta önskas ni alla en riktigt Glad Påsk!
Sven Secher
Publicerat i Fjäderfä nummer 3-2013.

Du kan beställa denna utgåva kostnadsfritt genom att fylla i formuläret nedan.

Du kan även beställa en helårsprenumeration av tidningen Fjäderfä

Jag vill beställa* exemplar av
Publikationen Fjäderfä 3-2013
Namn*
Adress*
Postnr, ort*
Företag 
Fakturaadress 
Faktura postnr, ort 
Telefon 
Telefax 
E-post 
Tillval Jag vill bli medlem i SFS-Svenska Ägg
Jag vill bli medlem i Svensk Fågel
Vi kontaktar dig för mer information.
Verifieringskod*
Ny kod

Fält markerade med asterisk (*) är obligatoriska

Svenska ÄggSvensk Fågel
Fjäderfä Logga in...
Copyright© 2008. Alla rättigheter förbehålles.