Fjäderfä nr 5-2013

Ja gärna, men inte mer betalt

När vårsolen bryter igenom och vårbruket äntligen släpps loss, då vill man tro gott om allt och alla. Inte så att man (inte jag i alla fall) går och blir religiös, snarare lite kär och galen, det känns roligare. Visst känner du också hur det spritter i kroppen?

Men strax är man nere på marken och åter satt i verklighetens dagliga kamp och det känns som om den går runt runt. Att tingens oordning upprepar sig.

Fjäderfä
5-2013.

Ta det här med importägg som packas fel och lurar konsumenten. Det är inte precis första gången som vi rapporterar om sådant i Fjäderfä.
Eller ta det här med aktivister som planerar aktioner för att skada hårt arbetande människor och företagare.

Eller journalister som spär på vilseledandet och inte gör sitt jobb utan bara, utan vederbörlig research, basunerar ut det som svischar förbi på webben.

Eller myglare och hästhandlare av olika slag som döljer sanningen och lurar konsumenter och sprider bakterier och resistens.

Nej, nu får jag ge mig. Vad är detta för gnällspalt?

Låt oss istället sätta dagordningen och med goda argument kräva lika konkurrensvillkor och betalning efter kvalitet. För läget är tufft med lågpriskonkurrensen där den svenska fjäderfänäringen med världens bästa produkter har svårt i prisfajten. Den svenska producenten och djurhållaren behöver bättre betalt. Men hur ska det uppnås? Är istället av-skalning och lika villkor en bättre väg? Läs de synpunkter som veterinär Tomasz Dzieciolowski har. Vad tycker du?

Och läs också denna tidnings intervjuer med två dagligvarukedjor som gärna vill ha svensk kvalitet med djuromsorg, smittskydd och livsmedelssäkerhet, men utan att betala mer för detta än man gör för bulkprodukter.

Dock, när vårgrödan gror växer  ändå hoppet åter om den bästa skörden på mannaminne. Var glad och kräv svensk kvalitet i alla sammanhang, vid grillen, i pastan och på äggmackan.

Ha det gott i sköna maj. Och om det regnar, tänk: ”maj våt och kall, fyller bondens lada all”. Det sa alltid min mormor.

Hälsningar Sven Secher
Publicerat i Fjäderfä nummer 5-2013.

Du kan beställa denna utgåva kostnadsfritt genom att fylla i formuläret nedan.

Du kan även beställa en helårsprenumeration av tidningen Fjäderfä

Jag vill beställa* exemplar av
Publikationen Fjäderfä nr 5-2013
Namn*
Adress*
Postnr, ort*
Företag 
Fakturaadress 
Faktura postnr, ort 
Telefon 
Telefax 
E-post 
Tillval Jag vill bli medlem i SFS-Svenska Ägg
Jag vill bli medlem i Svensk Fågel
Vi kontaktar dig för mer information.
Verifieringskod*
Ny kod

Fält markerade med asterisk (*) är obligatoriska

Svenska ÄggSvensk Fågel
Fjäderfä Logga in...
Copyright© 2008. Alla rättigheter förbehålles.