Den lilla förlustpengen kan lätt bli ...

I denna Fjäderfä berättar vi genom några exempel om prisskillnader på 1 000 procent i äggavräkningen mellan olika europeiska äggproducenter med olika produktionsinriktningar. Därmed inte sagt att den som får bäst betalt har bäst lönsamhet även om strävan hos företagaren självklart alltid är att sälja till högsta möjliga pris.
Fjäderfä
8-2013.

Den andra vägen att samtidigt gå, är givetvis att pressa kostnaderna och öka effektiviteten. Producenten har dock i normalfallet svårt att väsentligen påverka de stora kostnadsposterna djur och foder. Att skaffa sig ökad makt i förhandlingarna är inte enkelt och många producenter på både ägg- och kycklingsidan uttrycker i dag missnöje med den svenska foderprisnivån. (Fodermarknaden, se Fjäderfä nr 7).

Vad finns då mer att göra för att på bästa möjliga sätt hantera dagens urusla ekonomi på äggsidan?

Äggproducenten Sten-Sture Stensson pekar i denna tidning (8-2013) på vikten av att behålla koncentrationen på den egna verksamheten. Viktigt inte minst i kärva tider. ”Om man inte behåller fokus på hönsen och äggproduktionen, kan den lilla förlustpengen lätt bli till en stor förlustpeng”, säger Sten-Sture.

Detta gäller just nu alla europeiska äggproducenter och i denna tidning möter ni belgiskan Ellen som försöker härda ut och vill bygga ytterligare hönshus. I dag säljer hon till ”bäst betalande” packeri men kan eget varumärke med egen försäljning vara framtiden?

En annan viktig långsiktig faktor är regelverk och myndigheter och Ellen berättar om BE-byråkratin. I denna tidning kan du även läsa om kycklinguppfödaren Björn Andersson som tillsammans med Svensk Fågel tog emot 17 myndighetstjänstemän på sin östgötagård.

Inom kort hålls Elmia Lantbruk Djur & Inomgård och även en rad tävlingar inom Årets Kock. För många av besökarna och de medverkande krävs då hotellboende. En fråga till dig som deltar i dessa evenemang: Äter du det som serveras på hotellet, till exempel Scandichotellens importkyckling och importägg? (Se Fjäderfä nr 6, sidan 52).

Medvetna matval är något som branschen vill förmå alla konsumenter att göra. Låt oss börja med oss själva.

Hälsningar Sven Secher

Publicerat i Fjäderfä nummer 8-2013.

Du kan beställa denna utgåva kostnadsfritt genom att fylla i formuläret nedan.

Du kan även beställa en helårsprenumeration av tidningen Fjäderfä

Jag vill beställa* exemplar av
Publikationen Den lilla förlustpengen kan lätt bli ...
Namn*
Adress*
Postnr, ort*
Företag 
Fakturaadress 
Faktura postnr, ort 
Telefon 
Telefax 
E-post 
Tillval Jag vill bli medlem i SFS-Svenska Ägg
Jag vill bli medlem i Svensk Fågel
Vi kontaktar dig för mer information.
Verifieringskod*
Ny kod

Fält markerade med asterisk (*) är obligatoriska

Svenska ÄggSvensk Fågel
Fjäderfä Logga in...
Copyright© 2008. Alla rättigheter förbehålles.