Solens möjligheter

Har du sett solen på sistone under denna mörka årstid? Jo, den finns där, det kan jag lova, och nu återvänder ljuset allt mer för varje dag som går. Skönt. Och vi tar i årets första Fjäderfä sikte på just detta, ljuset och solen.
Fjäderfä
1-2014.


Med besök på Korsberga Hönseri och Hagbyberga Säteri studerar vi vad solen kan ge på gårdsnivå när det gäller elektricitet. Kanske är det dags för lansering av ”solägg” och ”solkyckling”, som en ytterligare kvalitetshöjning av två redan mycket klimatsmarta livsmedel?

Faktum är att solen lyser och ger energi mycket bättre året om, även under den mörka årstiden, än åtminstone jag trodde innan dessa artiklar färdigställdes. Och för den djurhållande bonden är solelsproduktion extra intressant, jämfört med för villaägare och andra tillverkare, då elektriciteten behövs då solen levererar som bäst, på sommaren (då fläktarna drar mycket ström). Ett ”lysande” läge kan tyckas för fjäderfäproducenten. Men är det lönsamt? Som vanligt blir svaret, att det är upp till var och en att göra sin egen kalkyl över lönsamheten i en investering.

Vi besöker i denna tidning återigen en belgisk fjäderfäproducent. Denna gång Thomas Mertens som ”pressar kostnaderna och förhandlar i varje läge”. Hans fokusering mot bra produktion och lönsamt företagande imponerar. Det kan man inte ta ifrån honom, utan tvärtom ta lärdom av. Samtidigt; villkoren för hönshållningen är olika i Belgien och Sverige. I Mertens värld näbbtrimmas hönsen och vaccineras mot salmonella. Så är det som bekant inte i Sverige. Ändå tävlar den belgiska och den svenska producenten på samma arena ...

Detta föranleder oss att återkomma till frågan om hur svensk djurhållning ska kunna överleva i internationell konkurrens? Vi ser lågprisimportens framfart på matfågelsidan och äggsidan lär inte komma undan. Samtidigt erbjuder svensk fjäderfänäring livsmedel med ett av världens högsta kvaliteter när det gäller djurskydd, smittskydd och livsmedelssäkerhet. Men vad är detta värt på marknaden? Till detta återkommer i senare nummer av Fjäderfä.

Sven Secher
Publicerat i Fjäderfä nummer 1-2014.

Du kan beställa denna utgåva kostnadsfritt genom att fylla i formuläret nedan.

Du kan även beställa en helårsprenumeration av tidningen Fjäderfä

Jag vill beställa* exemplar av
Publikationen Fjäderfä 1-2014
Namn*
Adress*
Postnr, ort*
Företag 
Fakturaadress 
Faktura postnr, ort 
Telefon 
Telefax 
E-post 
Tillval Jag vill bli medlem i SFS-Svenska Ägg
Jag vill bli medlem i Svensk Fågel
Vi kontaktar dig för mer information.
Verifieringskod*
Ny kod

Fält markerade med asterisk (*) är obligatoriska

Svenska ÄggSvensk Fågel
Fjäderfä Logga in...
Copyright© 2008. Alla rättigheter förbehålles.