Vilka värden är värda mest?

Det hett omhuldade djurskyddet tycks sakna relevans när branschorganisationen Livsmedelsföretagen undersöker konsumenter- nas attityder. Inte heller frågan om säkra livsmedel står särskilt högt på dagordningen.
Det tycks vara den bistra sanningen för svenska äggproducenter och kycklinguppfödare som paradoxalt nog, har dessa kvaliteter som sina paradgrenar.
Fjäderfä
3-2014.

Man kan också fråga sig vad god djurhälsa och svensk djurskyddslag är värt, med tanke på Miljöstyrningsrådets förslag till nya rekommendationer, och (som du vet) handelns agerande. Svenska ägg från inredda burar hör till världens absolut bästa ägg och borde därför inte diskrimineras.

Dags för omvärdering kring vad som ska produceras och marknadsföras? Vilka värden är värda mest? Jag har inte svaret. Har du?
Eller är det politikerna som sitter på en del av svaren? Vi ställer i denna tidning tio frågor till riksdagspartierna.

Vad svarar då politikerna? Och vilket parti ska man rösta på i stundande val till EU-parlamentet (maj) respektive riksdagen (september)? Ta i denna tidning del av politikens svar på våra frågor och dra dina egna slutsatser.

Återigen gör vi ett besök i Belgien, denna gång hos avelsuppfödare Dick Mertens. Lärdomar: Kostnadsmedvetenhet (är nämnt förut), samt BE-regelverk medger en billig produktion. Men samtidigt har de kostnader  för vacciner som SE inte känner igen ...

På tal om vad konsumenterna uppskattar och är beredda att betala mer för; hur är det med den svenska GMO-friheten? I dagsläget har den svenska lantbruks-branschen, däribland ägg- och kycklingproduktionen, valt att använda foder som är ”GMO-fritt”. Detta till en högre kostnad än GMO-soja, som de flesta konkurrenter använder. Se här, återigen en merkostnad; till vilket värde på marknaden? Läs i denna tidning om ”GMO-dagen” på Chick -14.

Och, vad vet vi egentligen om importkycklingen? Jag väntar på svar från Ikea, Norvida med flera.

Tidig vår: lycka till med vårbruket samtidigt som fokus på företagets fjäderfä inte kan tillåtas vackla.

Du önskas god läsning!
Sven Secher
Publicerat i Fjäderfä nummer 3-2014.

Du kan beställa denna utgåva kostnadsfritt genom att fylla i formuläret nedan.

Du kan även beställa en helårsprenumeration av tidningen Fjäderfä

Jag vill beställa* exemplar av
Publikationen Fjäderfä 3-2014
Namn*
Adress*
Postnr, ort*
Företag 
Fakturaadress 
Faktura postnr, ort 
Telefon 
Telefax 
E-post 
Tillval Jag vill bli medlem i SFS-Svenska Ägg
Jag vill bli medlem i Svensk Fågel
Vi kontaktar dig för mer information.
Verifieringskod*
Ny kod

Fält markerade med asterisk (*) är obligatoriska

Svenska ÄggSvensk Fågel
Fjäderfä Logga in...
Copyright© 2008. Alla rättigheter förbehålles.