Fjäderfä 7-2014

Fläktande skönt att värpa på ventiler

Sommarens fantastiska värmebölja satte djur och djurägare på hårda prov. Med dagstemperaturer på 30 grader och tropiska nät-ter (> 20°C) så blir det för varmt i stallen. Bra ventilation och bästa möjliga tillsyn och omvårdnad av djuren är åtgärder som landets ambitiösa äggproducenter och kyckling- och kalkonuppfödare har jobbat hårt med.

Läs i denna tidning om hönsen som satte sig på tilluftsventilerna och la sina ägg där. I akt och mening att finna lite fläktande svalka. I skrivande stund är luften klar och temperaturen mycket behaglig. Men höstens och vinterns fukt och kyla lär komma även i år och då krävs andra åtgärder för att klara en god stallmiljö. Till detta återkommer vi i nästa Fjäderfä.

Vad har mer hänt under sommaren? Ja, glädjande är att svenska ägg och svensk kyckling är populärt och att konsumtionen har varit god. Besvärande är dock prispressen. Ägg och matfågel producerat med svensk kvalitet avseende djurskydd, smittskydd och livsmedelssäkerhet är underbetalt.

Att Axfood och Coop nu stoppar burägg producerade enligt svensk djurskyddslag är ett märkligt och unikt beslut mot svenska konsumenters möjlighet att välja fritt och ett hån mot duktiga hönsbönder.
Oväntat drabbades näringen under sommaren av newcastle på hönssidan, vilket branschens veterinär berättar om tidningen.

När det gäller sommarens företagsaffärer kan vi notera en affär på kycklingsidan och en på äggsidan: Scandi Standard har köpt Bosarps kyckling och Hedegaard Foods halva finska Munakunta. Vad detta betyder för den ekologiska kycklingens utveckling i landet respektive den nordiska äggmarknaden återstår att se.

Vi gör i denna tidning tre företagsbesök i reportageform, rapporterar från EPC i Stavanger och från ett seminarium i våras där den befogade frågan ställdes: ”Är svensk kyckling bäst i världen?”

Till hösten hör många möten. Ta vara på de möjligheter som branschdagar och utbildningar erbjuder. Boka in ditt deltagande.

Och så, har vi en ny regering att se fram emot?! Vad vill den med svenskt företagande och svensk mat?

Sven Secher
Publicerat i Fjäderfä nummer 7-2014

Du kan beställa denna utgåva kostnadsfritt genom att fylla i formuläret nedan.

Du kan även beställa en helårsprenumeration av tidningen Fjäderfä

Jag vill beställa* exemplar av
Publikationen Fjäderfä 7-2014
Namn*
Adress*
Postnr, ort*
Företag 
Fakturaadress 
Faktura postnr, ort 
Telefon 
Telefax 
E-post 
Tillval Jag vill bli medlem i SFS-Svenska Ägg
Jag vill bli medlem i Svensk Fågel
Vi kontaktar dig för mer information.
Verifieringskod*
Ny kod

Fält markerade med asterisk (*) är obligatoriska

Svenska ÄggSvensk Fågel
Fjäderfä Logga in...
Copyright© 2008. Alla rättigheter förbehålles.