Årstidsväxlingar ...

– är ditt stall redo?

Här på 59:e breddgraden i östra Svealand (där Fjäderfä har sin redaktion) har september varit rekordsolig men när detta skrivs är vi framme vid de första dagarna i höstmånaden oktober. Sommarkänslan och september månads fina skördeväder ligger alltså bakom oss. Istället har nattfrosten visat sig och dimman tynger morgnarna. Höstrusk och vinterkyla står helt enkelt för dörren.
Dessa årstidsväxlingar är inget nytt. Vi vet att de kommer och varje hösts frågor gäller: Är vi beredda? Är du redo? Är ditt stall förberett för fukt och kyla?
Vinterperioden ställer krav på både stallteknik med ventilationen och djurhållarens dagliga arbete.
I en artikel i denna tidning diskuterar vi stallklimatfrågor med äggproducenten Erik Wilhelmsson och rikslikaren, rådgivaren, Claes Björck. Men  i artikeln går vi inte djupare in på tekniska frågor kring ventilationsprinciper, beräkningar, ut-rustning och märken. För sådant hänvisas till branschens rådgivare och leverantörer. Ändå hoppas jag att stallrundan  och samtalet mellan Erik och Claes ger dig något tips och lite inspiration att optimera din produktion.
Läs även Alexandra Hermanssons artikel om kraven som ställs när värphönsen hänger med längre. Håller ditt management för 100 veckors äggproduktion?
Ett annat fortsatt tema är intresset för ekologiska livsmedel och denna gång är turen kommen till ekologiska kycklingar. Hur många kan och bör de bli?
I nästan varje nummer av Fjäderfä under senare tid har vi kunnat rapportera om företags-affärer. Denna gång gäller det Norrlandsägg som har ombildats till ett aktiebolag som sedan har köpts av KG:s Ägg.
Läs även Örian Wedekulls synpunkter på branschens dagsform och kraven på vår omvärld.
Inspirerande sidor är också ”Svenska Fåglar och Ägg i löparspåret”.
Du önskas god läsning!

Sven Secher

Du kan beställa denna utgåva kostnadsfritt genom att fylla i formuläret nedan.

Du kan även beställa en helårsprenumeration av tidningen Fjäderfä

Jag vill beställa* exemplar av
Publikationen Fjäderfä 8-2014
Namn*
Adress*
Postnr, ort*
Företag 
Fakturaadress 
Faktura postnr, ort 
Telefon 
Telefax 
E-post 
Tillval Jag vill bli medlem i SFS-Svenska Ägg
Jag vill bli medlem i Svensk Fågel
Vi kontaktar dig för mer information.
Verifieringskod*
Ny kod

Fält markerade med asterisk (*) är obligatoriska

Svenska ÄggSvensk Fågel
Fjäderfä Logga in...
Copyright© 2008. Alla rättigheter förbehålles.