Ständigt höjd ribba

Vi är många som länge har påtalat det befängda i att staten med sin offentliga upphandling köper mat som är producerad på ett sätt som är förbjudet i Sverige.  Kort sagt; staten lever inte som den lär; varför ska då vi medborgare göra det?
Fjäderfä 9-2014Men låt oss se ljusglimtarna för visst ska vi följa våra demokratiska lagar och regler. Många kommuner gör också i dag sitt bästa för att höja kvaliteten och  de köper gärna närodlat (svenskt). Inte så få vill även servera ekologisk mat.

Ett exempel på det senare är Göteborg Stad som årligen serverar 19 miljoner måltider och därmed är en av Sveriges absolut största inköpare. Göteborg köper alltså fortsättningsvis enbart ekologiskt kött, och kräver även ekologiska ägg. När ekologiskt kött inte finns att tillgå (exempelvis 200 ton ekologisk kyckling) är alternativet importkyckling eller ingen kyckling alls. Att i ett sådant läge säga nej till svensk kvalitetskyckling är för mig ett märkligt ställningstagande. När det dessutom är politiskt taget (=staten själv) framstår det som än märkligare. Istället väljer Göteborg att låta användningen av kyckling minska. Förlusten minskas något av att ekologiskt svenskt hönskött nu bjuds ut på marknaden.

Jag blir mäkta imponerad varje gång som jag besöker svenska äggproducenter och kycklinguppfödare. Kvaliteten ute i praktiken hos dem (dig!) handlar om hur du och dina kollegor parar effektivitet med djurvälfärd och livsmedelssäkerhet. Jag behöver inte åka söderöver till BE, NL etcetera, det räcker att åka till våra nordiska grannar för att  konstatera att den svenska konventionella ägg- och matfågelproduktionen är speciell.
Men inget är så bra att det inte kan bli bättre. Ribban höjs varje dag och nu handlar det om att försörja marknaden så att importen inte tar ytterligare andelar. En sedan länge känd kamp som pågår varje dag.

Jag håller på Dig!
Du önskas god läsning!

Sven Secher
Publicerat i Fjäderfä nummer 9-2014.

Du kan beställa denna utgåva kostnadsfritt genom att fylla i formuläret nedan.

Du kan även beställa en helårsprenumeration av tidningen Fjäderfä

Jag vill beställa* exemplar av
Publikationen Fjäderfä 9-2014
Namn*
Adress*
Postnr, ort*
Företag 
Fakturaadress 
Faktura postnr, ort 
Telefon 
Telefax 
E-post 
Tillval Jag vill bli medlem i SFS-Svenska Ägg
Jag vill bli medlem i Svensk Fågel
Vi kontaktar dig för mer information.
Verifieringskod*
Ny kod

Fält markerade med asterisk (*) är obligatoriska

Svenska ÄggSvensk Fågel
Fjäderfä Logga in...
Copyright© 2008. Alla rättigheter förbehålles.