Vad gäller?

För statens egen mat ...

och statens råd om vår egen mat ...

Fjäderfä
1-2015.
Sedan tidningen Fjäderfä för snart tio år sedan på allvar väckte frågan om vad offentliga Sverige egentligen serverar i ”statens egen mathållning” (med bland annat ett uppmärksammat besök i riksdagens restaurang), har en hel del hänt. Men mycket återstår.

Vi uppdaterar i denna tidning ”dagsformen för den offentliga maten”. Sammantaget anser Fjäderfä att det offentliga matbordet på en tiogradig skala har klättrat uppåt, från position 0 (noll) år 2006 till position 6 den 1/1 2015.

Fjäderfä anser att all offentlig mat ska uppfylla svensk lag. All skolmat, sjukhusmat och mat på äldreboenden ska också alltid vara ursprungsmärkt.
När vi ändå är inne på statens egen mathållning så är steget inte långt till statens rådgivning kring vår egen mat, alltså vad vi som enskilda medborgare ”bör” äta hemma i vårt eget kök. Två myndigheter som sprider råd om mat är Livsmedelsverket och Konkurrensverket. Fjäderfä ägnade en mellandag till att surfa runt på myndigheternas webbplatser och vi konstaterar att man sällan talar om ägg och matfågel. Konkurrensverket talar om mat mest i samband med råd om hur offentlig upphandling ska gå till medan Livsmedelsverket (auktoriteten på området) varslar om nya statliga kostråd. Till minnet av myndigheters historiska råd om ”6-8 skivor bröd om dagen” och ”akrylamidlarmet” förhåller jag mig tills vidare en smula avvaktande inför de kommande råden.

I gällande huvudpunkter (se sidan 8) kring Livsmedelsverkets råd den 1 januari 2015, sägs inget om ägg och matfågel. Låt oss hoppas att fakta om dessa livsmedels nyttigheter blir desto tydligare när de nya råden kommer. De är utlovade ”under tidig vår 2015”. I övrigt önskas du god läsning med bland annat reportage från både ägg och matfågelsidan en god fortsättning på det nya året.

Sven Secher
Från Fjäderfä nummer 2-2015

Du kan beställa denna utgåva kostnadsfritt genom att fylla i formuläret nedan.

Du kan även beställa en helårsprenumeration av tidningen Fjäderfä

Jag vill beställa* exemplar av
Publikationen Fjäderfä 1-2015
Namn*
Adress*
Postnr, ort*
Företag 
Fakturaadress 
Faktura postnr, ort 
Telefon 
Telefax 
E-post 
Tillval Jag vill bli medlem i SFS-Svenska Ägg
Jag vill bli medlem i Svensk Fågel
Vi kontaktar dig för mer information.
Verifieringskod*
Ny kod

Fält markerade med asterisk (*) är obligatoriska

Svenska ÄggSvensk Fågel
Fjäderfä Logga in...
Copyright© 2008. Alla rättigheter förbehålles.