Det är skillnad på djur och människor

Fjäderfä 2-2015

Jag hörde att ljudnivån i mer än en fjärdedel av skolorna ibland överstiger 80 dB. När människan utsätts för denna bullernivå minskar matlusten och det uppstår också stress och koncentrationssvårigheter. Även 70 dB (hälften av skolorna) är en nivå som försvårar inlärning. För barn finns inga gränsvärden. En ”expert” sa i radio att det är svårt att sätta det ”då det är vanskligt att avgöra hur olika individer påverkas av oljudet”.

Saknar du
Fjäderfä nr
2-2015?
Beställ då den
genom ett mail här!

Om jag inte missminner mig så har vi bullerbegränsningar för fjäderfän i stallar ..., i Sverige.

 

För våra lantbruksdjur finns det som bekant gott om regler och mått för djurutrymmen samt krav på inredning och miljö. Och inte minst, även för transporter av djur. Efter dels buss-tunnelbana i Stockholm i rusningstrafik, dels en resa helt nyligen till det lilla landet Burundi i Afrika slår det mig att människor kan transporteras både obekvämt och länge. Trångt och timmar av förseningar. DET är det ingen som säger något om. 


Väl framme i Burundi var det dock fantastiskt att bada i flodhästarnas  sjö och dess fantastiska klimat. Men magsjuk blev jag, så det har varit lite kämpigt att bli klar med denna tidning ...

Och strax utsätter jag mig för en utmaning åt andra hållet, så att säga. Som väl är denna gång, så ska jag bara staka halva sträckan mellan Sälen och Mora. Om marsnumret inte kommer så vet du orsaken ...


Alltnog; saker och ting brukar ordna sig. Hoppas att det gör det för dig också!

Med följande ord från denna tidning så önskar jag dig god läsning: konkurrenskraftsutredning, livsmedelsstrategi, ”Vad gäller?” (dagsljus igen!), KRAV-remiss (igen!), rådgivning, prisade företag, förändringar, foderindustristruktur, fusion, finalfest, Årets Kock, årsstämma, kycklinghus, Vinterled, åkerböna, utevistelse, snötakras, salmonella, Europapris, säker-svensk-mat samt ägg, kyckling och kalkon.


Sven Secher

Från Fjäderfä nummer 2-2015.

Du kan beställa denna utgåva kostnadsfritt genom att fylla i formuläret nedan.

Du kan även beställa en helårsprenumeration av tidningen Fjäderfä

Jag vill beställa* exemplar av
Publikationen Fjäderfä 2-2015
Namn*
Adress*
Postnr, ort*
Företag 
Fakturaadress 
Faktura postnr, ort 
Telefon 
Telefax 
E-post 
Tillval Jag vill bli medlem i SFS-Svenska Ägg
Jag vill bli medlem i Svensk Fågel
Vi kontaktar dig för mer information.
Verifieringskod*
Ny kod

Fält markerade med asterisk (*) är obligatoriska

Svenska ÄggSvensk Fågel
Fjäderfä Logga in...
Copyright© 2008. Alla rättigheter förbehålles.