Elisabeth och Axel – två av hjältarna

Jag mötte Elisabeth Nilsson för första gången i mitten av 1990-talet som en av de sörmländska kycklinguppfödarna. Sedan dess har hon alltid funnits där. Alltid aktiv, tillgänglig och redo att berätta om svensk kycklinguppfödning. Hon är en av alla ni som har gjort det möjligt för mig att lära känna svensk matfågelproduktion på riktigt. Som har gjort det så roligt att jobba som redaktör i denna bransch.

Men ännu mer värt att uppmärksamma är Elisabeths uthålliga och utåtriktade insatser för branschen. Hon har på gården tagit emot hundratals besöksgrupper av skiftande beskaffenhet och där, ute på den sörmländska landsbygden, handfast informerat om svensk kycklinguppfödning. Samtidigt har hon och maken Lars utvecklat sitt kycklingföretagande i flera spännande steg.

Möt i denna tidning Elisabeth hemma på gården i Flättorp där hon i år kan fira 25 år som kycklinguppfödare och mer än tio år som styrelseledamot i Svensk Fågel. Vi berättar även om det spännande tillköpet av Rinkesta ”slottsgård”.


Vi träffar i denna tidning även äggproducenten Axel Lagerfelt som också sakligt och nyanserat berättar om livet som lantbrukare och äggproducent. Axel visade mig sin världskarta på gårdsverkstadens vägg, där nålar visar att han (liksom Elisabeth) har tagit emot mängder av besöksgrupper på sin gård. Axel har inte en lika lång historik som Elisabeth inom fjäderfä men även han är engagerad i branschen, bland annat som ledamot i Svenska Äggs producentråd och huvudstyrelse. I ett reportage i denna tidning träffar vi Axel  hemma på Tolefors Gård.

Elisabeth och Axel är i min värld två av lantbrukets verkliga hjältar. Två av alla dem som med skicklighet utvecklar sina företag, som bekant inte sällan utan samhällelig förståelse och politiskt stöd för vad deras företagande verkligen handlar om. Tack vare dem och ni andra har vi en levande landsbygd och en svensk livsmedelsproduktion.

Med Elisabeth och Axel och en del annat önskas du god läsning!

Sven Secher
Publicerat i Fjäderfä nr 4-2015

Du kan beställa denna utgåva kostnadsfritt genom att fylla i formuläret nedan.

Du kan även beställa en helårsprenumeration av tidningen Fjäderfä

Jag vill beställa* exemplar av
Publikationen Fjäderfä 4-2015
Namn*
Adress*
Postnr, ort*
Företag 
Fakturaadress 
Faktura postnr, ort 
Telefon 
Telefax 
E-post 
Tillval Jag vill bli medlem i SFS-Svenska Ägg
Jag vill bli medlem i Svensk Fågel
Vi kontaktar dig för mer information.
Verifieringskod*
Ny kod

Fält markerade med asterisk (*) är obligatoriska

Svenska ÄggSvensk Fågel
Fjäderfä Logga in...
Copyright© 2008. Alla rättigheter förbehålles.