Kul möjligheter och jobbiga risker ...

Sant är att livet är fullt av roliga fantastiska möjligheter. Sådant som skapar glädje och framtidsoptimism. Då mår vi bra.

Samtidigt lurar risker, bekymmer och problem alltid latent runt hörnet, och ibland slår de till mitt ibland oss. Sådant som man inte mår så bra av.

Konsten är att hantera dessa livets alla sidor.
Privat och i företagandet.

I denna tidning rapporterar vi från ”Newcastleverksta’n” den 3 juni 2015 och kommer med det i kontakt med förra sommarens utbrott av newcastlesjuka i Östergötland. Då drabbades några djurägare och företagare av stora bekymmer och mycket extra sommararbete. Händelsen kunde, för många fler enskilda fjäderfäproducenter, och för näringen som helhet, ha fått betydligt värre besvärliga konsekvenser än vad som blev fallet.
Nu gäller det att förebygga framtida katastrofer och bygga system för snabba kloka åtgärder vid epizootier.

Glädjande är att både svenska ägg och svensk matfågel är populärt som ypperlig mat. Svensk fjäderfänäring går just nu bra och man producerar något av världens bästa livsmedel avseende djurskydd, livsmedelssäkerhet och näringsinnehåll. Detta är mycket positivt.

Men visst finns det ändå problem och hotbilder. Ett är tidvis bristande lönsamhet och att lågprisimport som inte uppfyller svenska normer och lagar köps, till och med av staten, lagstiftaren, själv. (Men det vill regeringen äntligen ändra på, se notis i Fjäderfä nr 6-2015, denna tidning).

Ett annat problem (riskfaktor) är när snedvriden information får spridning. Sådant kan hända när som helst och då kan det slå hårt även mot världens bästa livsmedel.

Men nu står sommaren för dörren och jag vill tacka er alla som bidrar med tips och innehåll till Fjäderfä. Det är fantastiskt att få jobba för er som redaktör i den svenska fjäderfänäringen!

Glad sommar och väl mött i september i Fjäderfä nummer 7.
Sven Secher

Du kan beställa denna utgåva kostnadsfritt genom att fylla i formuläret nedan.

Du kan även beställa en helårsprenumeration av tidningen Fjäderfä

Jag vill beställa* exemplar av
Publikationen Fjäderfä 6-2015
Namn*
Adress*
Postnr, ort*
Företag 
Fakturaadress 
Faktura postnr, ort 
Telefon 
Telefax 
E-post 
Tillval Jag vill bli medlem i SFS-Svenska Ägg
Jag vill bli medlem i Svensk Fågel
Vi kontaktar dig för mer information.
Verifieringskod*
Ny kod

Fält markerade med asterisk (*) är obligatoriska

Svenska ÄggSvensk Fågel
Fjäderfä Logga in...
Copyright© 2008. Alla rättigheter förbehålles.