Hur slår vi mynt av svenska mervärden?

Kanske att du tänker, när du bläddrar och läser i denna tidning: Varför skriver redaktör’n om äppelbranschen? Och om slaktarkorv och ost samt om vad Axfood och regeringen säger och påstår sig åstadkomma?

Hör gärna av dig med synpunkter!
Fjäderfä
nr 2-2016.
Min tanke med referaten från  Jordbruksverkets seminarium ”Hur slår vi mynt av svenska mervärden?”, är att mycket hänger ihop kring det svenska lantbrukets utmaning: att skapa lönsamhet. Vi kan ibland behöva diskutera helheten, inte bara fjäderfäfrågor. Den svenska matproduktionens lönsamhet var alltså det som behandlades på Jordbruksverkets seminarium som passande nog (?) hölls det på pengafyllda Myntkabinettet.

Samtidigt noterar vi att livsmedelsstrategin, tyvärr, är försenad (oväntat?). Först skulle den vara klar i mars, sedan i april och nu gäller juni för tidigast behandling i höstriksdagen. Då ska även den nya djurskyddslagen presenteras.

Låt oss hoppas att fördröjningen gör att det blir en riktigt smart strategi som gör att det svenska lantbruket och livsmedelsindustrin tjänar mer pengar framöver och tar tillbaka från importen. Samtidigt jobbas det med EU:s nya jordbrukspolitik och ITTP-förhandlingarna är inte klara. Och vid pressläggning ”köttförklarar sig” landsbygdsminister  S-E Bucht i media. Det är många faktorer som påverkar framtiden!

Annat i denna tidning: Alexandra Jeremiasson rapporterar från den årliga djurskyddskonferensen. Där valde myndigheten bort svenskt kött till lunchpausen. Inget fel med att välja grön mat, men när man samlar djurskyddsfolk, branschfolk och djurbönder (ett fåtal närvarande) till möte klingar det falskt att inte våga, alternativt inte vilja, servera svenskt kött. Myndighetens svar var att man inte hade råd med kött, då fisk och vegetariskt gick före.

Vilka signaler sänder myndigheten till lantbruket och de svenska djurbönderna med detta agerande?

Vidare i denna tidning rapport från ett intressant möte om höna, foder och management.

I receptet på menyn i denna tidning har vi kalkon.

God läsning!

Sven Secher
Publicerat i Fjäderfä nr 2-2016.

Du kan beställa denna utgåva kostnadsfritt genom att fylla i formuläret nedan.

Du kan även beställa en helårsprenumeration av tidningen Fjäderfä

Jag vill beställa* exemplar av
Publikationen Fjäderfä 2-2016
Namn*
Adress*
Postnr, ort*
Företag 
Fakturaadress 
Faktura postnr, ort 
Telefon 
Telefax 
E-post 
Tillval Jag vill bli medlem i SFS-Svenska Ägg
Jag vill bli medlem i Svensk Fågel
Vi kontaktar dig för mer information.
Verifieringskod*
Ny kod

Fält markerade med asterisk (*) är obligatoriska

Svenska ÄggSvensk Fågel
Fjäderfä Logga in...
Copyright© 2008. Alla rättigheter förbehålles.