Kommunernas jätteskutt

Den offentliga sektorn kostar i många fall på sig ekologisk mat. Det är måhända fint. Men dyrt.
Fjäderfä
nr 3-2016Av våra artiklar i denna tidning så framgår det att det pågår en massiv övergång till en mer exklusiv kosthållning i de offentliga köken.

Detta har vi berättat om tidigare men nu har vi återigen kikat närmare på Göteborg, landets till folkmängden andra stad. Där frågar man inte specifikt efter köttets ursprung. Frågan om köttet är svenskt eller från den internationella bulkmarknaden tycks vara irrelevant. Det intressanta för beslutande politiker är att:
1. Minska kött- och fågelinköpen.
2. Enbart köpa ekologiskt.

Hittills har strategin varit ”framgångsrik” (sett till Göteborg stads mål): Man har under 2015 lyckats minska köttinköpen med 15 procent. Landets tredje stad (Malmö) och fjärde stad (Uppsala) resonerar på liknande sätt.
Axel Hansson, LRF, konstaterar mycket riktigt i denna tidning, att kommunerna har gått från det billigaste och sämsta, till det dyraste (ekologiskt). Med detta jättesprång har man hoppat över det svenska högkvalitativa matfågelköttet, med sitt unika djurskydd och smittskydd.

På äggsidan är ambitionen att  skaläggen ska vara svenska och detta genomförs oftast också i praktiken. Men när det gäller ägg i pannkaka, så tycks ursprunget vara oväsentligt. Även här låter sig kommunerna nöja sig med den internationella marknaden.

Här finns således ÅTERIGEN skäl att ställa frågan: Står staten själv bakom de svenska lagarna för produktion av livsmedel?

Kanske man reder ut detta i den omtalade kommande livsmedels-strategin? 

Mycket ologiskt, inkonsekvent och oacceptabelt är det, att staten FORTFARANDE år 2016 köper in mat som inte får produceras i Sverige.

Men det finns också goda kommunexempel, vilket vi berättar om i denna tidning.

Och, inte minst, det finns många duktiga och positiva företagare i den svenska fjäderfäbranschen. Den lantbruksgren som är inne i en period av stadig tillväxt. Läs även om denna fina utveckling!

Sven Secher
Publicerat i Fjäderfä nummer 3-2016.

Du kan beställa denna utgåva kostnadsfritt genom att fylla i formuläret nedan.

Du kan även beställa en helårsprenumeration av tidningen Fjäderfä

Jag vill beställa* exemplar av
Publikationen Fjäderfä 3-2016
Namn*
Adress*
Postnr, ort*
Företag 
Fakturaadress 
Faktura postnr, ort 
Telefon 
Telefax 
E-post 
Tillval Jag vill bli medlem i SFS-Svenska Ägg
Jag vill bli medlem i Svensk Fågel
Vi kontaktar dig för mer information.
Verifieringskod*
Ny kod

Fält markerade med asterisk (*) är obligatoriska

Svenska ÄggSvensk Fågel
Fjäderfä Logga in...
Copyright© 2008. Alla rättigheter förbehålles.