Skilda världar på samma marknad

Den innevarande världsordningen medger att mat mycket snabbt och i stora partier kan flyttas mellan länder. Därmed är marknaden gemensam och vi är konkurrenter med våra kollegor.
Tidningen Fjäderfä
Detta är inget nytt för dig som läser detta. Inte heller att de grundläggande förutsättningarna för produktionen av mat är olika i olika länder.

Vi besöker i denna tidning två länder som befinner sig långt från varandra, konkurrenskraftsmässigt. Inte geografiskt. Polen och Norge. Ja, även Finland eftersom vi har kikat på en liten del av deras sätt att backa upp sitt lantbruk och livsmedelsproduktion.

I Norge är det maximala hönsantalet på en gård satt till 7 500 hönor och kostnadsnivån är jämförelsevis mycket hög.

På gårdar i Polen är det inte ovanligt med 100 000 hönor per stall med burar i tio våningar. Vi återkommer i ett senare nummer med reportage från en av dessa gårdar.

Sverige då? Ja, vi vet alla att vi har höga kostnader men ändå hög effektivitet och framför allt hög kvalitet på en rad kända punkter. Men vi är små.

Polen producerar mer än en miljard kycklingar och ökar varje år lika mycket i produktionsvolym som hela den svenska kyckling-slakten. För matfågel totalt, så producerar Polen 30 gånger mer än Sverige. Att denna volym ger hela produktionskedjan styrka, behöver vi inte fundera på. 

Djurskyddet då? Smittskyddet? Livsmedelssäkerheten? Hur långt räcker dessa svenska ”trumfkort” för att klara konkurrensen?

Jag har efter några dagars rundresa i Polen ingalunda svaren på detta. Jag noterade dock att man i Polen i dag pratar om frigående höns och fotpoäng. Finner dessa exportinriktade företagare att det finns en marknad som efterfrågar ”välfärd”, till merbetalning, så har nog inte Sverige monopol på dessa faktorer särskilt länge till.

Genomtänkt certifiering och klok märkning av svensk fågel och svenska ägg är nog sett i detta konkurrenspers-pektiv något som svårligen bör av-stås från.
Kampen går alltså vidare.

Sven Secher
Publicerat i Fjäderfä nr 5-2016

Du kan beställa denna utgåva kostnadsfritt genom att fylla i formuläret nedan.

Du kan även beställa en helårsprenumeration av tidningen Fjäderfä

Jag vill beställa* exemplar av
Publikationen Fjäderfä 5-2016
Namn*
Adress*
Postnr, ort*
Företag 
Fakturaadress 
Faktura postnr, ort 
Telefon 
Telefax 
E-post 
Tillval Jag vill bli medlem i SFS-Svenska Ägg
Jag vill bli medlem i Svensk Fågel
Vi kontaktar dig för mer information.
Verifieringskod*
Ny kod

Fält markerade med asterisk (*) är obligatoriska

Svenska ÄggSvensk Fågel
Fjäderfä Logga in...
Copyright© 2008. Alla rättigheter förbehålles.