Är regeringen konkurrenskraftig?

Ibland känns det som om vi lever i skilda världar. Nu tänker jag inte på hur vi har det jämfört med den förfärliga situation som människor som flyr krig och elände över hav och land lever under.

FjäderfäNej, jag tänker på komplexet ”staten-politikerna-myndigheterna” gentemot branschen och landets företagare.

I januari deltog jag på ett ambitiöst upplagt seminarium under temat ”Hur slår vi mynt av svens-ka mervärden?”. Jag beskrev då hur extremt långt från verkligheten som myndigheternas företrädare framstod. ”Förenklingsarbetet” rullar på, meddelade myndigheten medan lantbrukaren Per Karlsson inte tyckte sig se något av detta.

Vid seminariet diskuterades även livsmedelsstrategin. Som skulle presenteras i mars. Senare besked var april. Sedan maj. Därefter juni. Vi får väl se ...

Samtidigt jobbar andra länder vidare med sina redan befintliga strategier för att ytterligare utveckla sitt näringsliv. Vi berättade till exempel om Finland i förra Fjäderfä och sådant arbete pågår även i länder som Frankrike, England, Polen med flera.

Mot bakgrund av detta: Vad händer i Sverige? Jo, staten (myndigheterna) ökar kostnaderna för företagande. Läs om det på s 28.
Ingen företagare som jag talar med säger att byråkratin har minskat och kostnaderna sjunkit som en följd av statens ”förenklingsarbete”.

Följande fråga framstår som relevant: Är den svenska regeringen och riksdagen konkurrenskraftig? Jag tänker i jämförelse med ledningen i andra länder. Vem kan utreda detta?

Att vi håller ihop och lever ”i samma värld” inom branschens hela produktionskedja, torde vara ett måste för trivsel och skapandet av konkurrenskraft, av egen kraft! Vi har tidigare pekat på riskerna med för korta omgångsupphåll. Dessa risker föreligger alltjämt!

Nu står sommaren och årets ljusaste dagar för dörren. Med ett utökat sidantal önskar jag dig god läsning. Jag hoppas också att din sommar blir lönsam och vederkvickande!
Och att konsumtionen av se-märkta ägg och matfåglar håller god fart!


Sven Secher
Publicerat i tidningen Fjäderfä nr 6-2016

 

Du kan beställa denna utgåva kostnadsfritt genom att fylla i formuläret nedan.

Du kan även beställa en helårsprenumeration av tidningen Fjäderfä

Jag vill beställa* exemplar av
Publikationen Fjäderfä 6-2016
Namn*
Adress*
Postnr, ort*
Företag 
Fakturaadress 
Faktura postnr, ort 
Telefon 
Telefax 
E-post 
Tillval Jag vill bli medlem i SFS-Svenska Ägg
Jag vill bli medlem i Svensk Fågel
Vi kontaktar dig för mer information.
Verifieringskod*
Ny kod

Fält markerade med asterisk (*) är obligatoriska

Svenska ÄggSvensk Fågel
Fjäderfä Logga in...
Copyright© 2008. Alla rättigheter förbehålles.