Den viktiga kunskapsaptiten

Fjäderfä nr 1-2018

Kunskaper är bra. Men hur djupt ska man borra? Hur långt ner i detaljerna ska man utreda saker och ting för att allt ska bli på bästa sätt? Och när förlorar man sig i detaljerna och tappar helheten?

Jag halkade in i denna fundering när jag (som ett första steg), skrev ett (1) referat från Svensk Fågels branschmöte om rått- och musbekämpning.

Men som så många gånger förr, så blev ämnet mer komplicerat ju mer jag satte sig mig in i frågan. Vad är till exempel antikoagulanter? Det går vis-serligen att svara på: ämnet finns i exempelvis råttgift och hämmar blodets koagulering. Men måste jag utreda den medicinska effekten på råttorna och alla miljö-aspekter i Fjäderfä? Kanske det.

Men det visade sig vara många andra oklara faktorer kring frågan som kändes viktigare. Till exempel i oklarheter kring ansvarig myndighet (-er), utbildningar, behöringhet för bekämpning, och orimliga kostnader för lantbrukaren. Konskvensen av alla frågeställningar blev en lång rad intervjuer och flera artiklar om råttor och möss. Det var inte ämnet som  jag hade väntat mig att öppna det nya året med.


En annan stor del i denna tidning handlar verkligen om kunskaper, då vi refererar Svenska Äggs senaste kursdag. Och som framgår av deltagarenkäten, så sa sig ingen vara fullärd. Istället sa deltagarna: vi vill ha mer utbildning för mer och djupare kunskaper.
Vi gör även i denna tidning ännu en liten internationell utflykt och information om branschens årsstämmor finns också. Med mera.

”På kö” för publicering står (bland annat) intressanta ”kunskapsartiklar” från nordiska fjäderfäkonferensen i höstas samt ett antal artiklar från min Ukraina-resa, vilka jag hoppas kommer att vidga våra vyer.

Lägg därtill alla besök ute i praktiken hos er producenter, uppfödare och alla andra i hela produktionskedjan. Detta sätter jag allra främst. Hos er finns så mycket  av både kunskap och inspiration som jag gärna sprider genom denna vår allas branschtidning. Låt oss behålla kunskapsaptiten. Då blir livet roligare och den hungern föder också framgång, tror jag.

Publicerat i Fjäderfä nr 1-2018

Du kan beställa denna utgåva kostnadsfritt genom att fylla i formuläret nedan.

Du kan även beställa en helårsprenumeration av tidningen Fjäderfä

Jag vill beställa* exemplar av
Publikationen Fjäderfä nr 1-2018
Namn*
Adress*
Postnr, ort*
Företag 
Fakturaadress 
Faktura postnr, ort 
Telefon 
Telefax 
E-post 
Tillval Jag vill bli medlem i SFS-Svenska Ägg
Jag vill bli medlem i Svensk Fågel
Vi kontaktar dig för mer information.
Verifieringskod*
Ny kod

Fält markerade med asterisk (*) är obligatoriska

Svenska ÄggSvensk Fågel
Fjäderfä Logga in...
Copyright© 2008. Alla rättigheter förbehålles.