Fjäderfä nr 2-2018

Steg för steg, bättre och bättre

Ja, det är nog så verkligheten ser ut; att man hela tiden måste utveckla sig och försöka bli bättre. Steg för steg. Varje dag.

I det mexikanska äggföretag som vi besöker i denna tidning, tar man ständigt stora kliv framåt. Annars hade PROAN inte kunnat öka med 603 440 värphöns, varje år under 35 år. I dag har man 35 miljoner höns och nästa i steg så når man 37,5 miljoner höns.

Men stort är som bekant inte allt. Kvantitet är inte lika med kvalitet.
Nu är i och för sig 36 000 ekologiska värphöns eller 9 000 kvad-ratmeter uppfödningsyta inte direkt småpotatis, men sett i ett internationellt perspektiv så är det inte en omfattande volym som imponerar när man besöker Åsa Orrenius respektive Jens Christensen. Det är istället kvaliteten. Kvaliteten i arbetet och i företagens organisation. Kvaliteten i produkterna, ägget respektive kycklingen. Heja på, ni gör ett fantastiskt jobb, tycker jag.

Värt att uppmärksamma, sett ur kvalitetssynpunkt, är även Olof Bosons utmärkelse som Wall-stipendiat. Läs också om det i denna tidning.
För att nå kvalitet är det många faktorer som ska sammanfalla. En är det ständiga lärandet, och finns förmågan att dela med sig av sina erfarenheter, så  blir det än bättre. Som T Suneson gör i denna Fjäderfä. Så här löd f ö det afrikanska ordspråk som Nataliya Roth citerade på NPC 17 i Malmö:
“If you want to go Fast, go Alone”.
“If you want to go Far, go together”.

Slutsats: Tillsammans når man längre och kanske riktigt långt.

Jag tänker på det arbete som utförs i branschorganisationerna Svenska Ägg och Svensk Fågel. Där kan man snacka om att jobba för allas bästa. Kanske inte alltid fort men förhoppningsvis så når man långt. Båda håller årsstämma i mars, se program i denna tidning. Om du kan: Åk dit. För-kovra dig. Höj din röst. Ha kul!

Ytterligare en förutsättning för kunskap och kvalitet är forskning. Det kan handla om doktorander (som ofta redovisar sitt arbete i Fjäderfä) eller om FoU-projekt internationellt. Ta del av några axplock från NPC 17 i denna tidning.

Sven Secher
redaktör
Publicerat i Fjäderfä nr 2-2018.

Du kan beställa denna utgåva kostnadsfritt genom att fylla i formuläret nedan.

Du kan även beställa en helårsprenumeration av tidningen Fjäderfä

Jag vill beställa* exemplar av
Publikationen Fjäderfä nr 2-2018
Namn*
Adress*
Postnr, ort*
Företag 
Fakturaadress 
Faktura postnr, ort 
Telefon 
Telefax 
E-post 
Tillval Jag vill bli medlem i SFS-Svenska Ägg
Jag vill bli medlem i Svensk Fågel
Vi kontaktar dig för mer information.
Verifieringskod*
Ny kod

Fält markerade med asterisk (*) är obligatoriska

Svenska ÄggSvensk Fågel
Fjäderfä Logga in...
Copyright© 2008. Alla rättigheter förbehålles.