Då var då, nu är nu, och sen ...

“In Sweden, the growth and profitability targets were not reached. This was influenced by high raw material costs, the poor profitability of poultry operations, and the persistently weak Swedish krona”. Så uttryckte sig Atrias koncernchef Juha Gröhn, i rap-port från Atria den 25/10 2018.
Ovanstående utgör ett exempel bland de företag som är aktiva i matfågelbranschen i Sverige och, visst, den svenska fjäderfäbranschen, både på matfågel- och värphönssidan, är inne i en lite tyngre period än föregående år. Men framtidstro finns och informationer säger att det planeras för byggen i flera produktionsled. Annars tänker jag, att här är tid för service och finslipning inom verksamheten.

Samtidigt fortsätter investeringarna i vår omvärld, till exempel i Polen – ett näraliggande land som har betydligt lägre produktionskostnader än vi har och som samtidigt allt mer lär sig att producera med kvalitet. Bland annat genom att EU snart tvingar andra länder i ett tänk och en praktik som liknar den svenska när det gäller antibiotika.
Så hur ska då framtiden bedömas för svensk matfågel och svenska ägg? Jag har inga svar, men spekulera vid pennan, kan man ju alltid göra. Då svarar jag god.

Det finns förutsättningar för lönsamhet och fortsatt tillväxt i den svenska branschen och ett grundargument är att vi blir fler som vill äta bra mat och fler som bryr oss om vad vi stoppar i magen, även kineser, se sidan 28 i Fjäderfä nr 9-2018.
Det som krävs är givetvis att konkurrenskraften hålls central. Och där måste alla led i produktionskedjan ständigt förbättra sig = effektivisera. Och det gäller hela nationen – inklusive politiker och “statsapparaten”!
Och kanske staten nu äntligen på riktigt värderar inhemskt producerad mat. Att man vill något, vill arbeta för svensk mat. Staten talar i alla fall nu om en exportandel på 50 procent, vilket låter som en mycket ambitiös målsättning. På gränsen till fullkomligt overklig. Men vem vet nu, vad som är möjligt i framtiden?

Vi får väl säga som fotbollstränaren Janne A: “Då var då, nu är nu, och sen är sen”.

Jag önskar dig god läsning!

Sven Secher
Publicerat i Fjäderfä nr 9-2018

Du kan beställa denna utgåva kostnadsfritt genom att fylla i formuläret nedan.

Du kan även beställa en helårsprenumeration av tidningen Fjäderfä

Jag vill beställa* exemplar av
Publikationen Då var då, nu är nu, och sen ...
Namn*
Adress*
Postnr, ort*
Företag 
Fakturaadress 
Faktura postnr, ort 
Telefon 
Telefax 
E-post 
Tillval Jag vill bli medlem i SFS-Svenska Ägg
Jag vill bli medlem i Svensk Fågel
Vi kontaktar dig för mer information.
Verifieringskod*
Ny kod

Fält markerade med asterisk (*) är obligatoriska

Svenska ÄggSvensk Fågel
Fjäderfä Logga in...
Copyright© 2008. Alla rättigheter förbehålles.