2018-11-30

Landshövdingen på Kontaktdagarna:
Äggmackan är lika god i alla väder

– Ni i äggnäringen har en hög självförsörjningsgrad och det är ett gott betyg för er. Men allt är inte perfekt och jag har förstått att årets torka har medfört utmaningar för er och då kan ett möte som detta vara bra för de gemensamma diskussionerna.
Det sa Östergötlands landshövding Carl Fredrik Graf, när han inledningstalade på Svenska Äggs Kontaktdagar i Linköping den 18 oktober.

Carl Fredrik Graf, ursprungligen hallänning och bland annat kommunpolitiker, berättade om Östergötland, om såväl stad och land som historik, industri och natur. Som i så många andra fall kunde han berätta att länet förärats en nationell utnämning, närmare bestämt att Årets svenska stadskärna 2018 landade i Linköping. Landshövdingen nämnde givetvis även Saab och flygplanstillverkningen i sitt svep över länet.

Ägglän
Som alla vet är Östergötland Sveriges kanske främs-ta ”höns- och ägglän” och det har inte gått landshövdingen förbi heller.
– Vårt län är ett ägglän, utbrast Carl Fredrik Graf och han berättade om ett besök nyligen hos en äggproducent i länet.
– Jag följde med på en ordinarie myndighetstillsyn och där fanns inga problem utan det var en fin gård med värphöns.
Som nämndes i ingressen så hade landshövdingen läst på om äggnäringen och konstaterat att äggnäringen har en hög självförsörjningsgrad och han visade även att han har förstått att det finns problem.
– Allt är inte perfekt hos er heller. Jag har förstått att årets torka har medfört utmaningar för er och då är det bra med möten som detta för gemensamma branschdiskussioner.

Äggkonsument
– Det är få livsmedel som är så användbara som ägg. Finns det ägg hemma hos mig, så finns det mat. Utflykt är för mig lika med äggmacka. Sol eller regn – det spelar ingen roll. Äggmackan är lika god i alla väder. Ägg är on the go, och jag hoppas att ni i äggbranschen klarar era utmaningar och kan gå en fin framtid till mötes, sa landshövding Carl Fredrik Graf.

Sven Secher
Publicerat – även med bilder – i Fjäderfä nr 9-2018.


Utskriftsvänlig sida

Svenska ÄggSvensk Fågel
Fjäderfä Logga in...
Copyright© 2008. Alla rättigheter förbehålles.