Svårt att leva som man lär

Fjäderfä nr 4-2019

Vägen till att vi i huvudsak ska äta mat tillverkad enligt svenska lagar i detta land ter sig alltjämt lång. Men problemet är som jag ser det inte konsumenterna.

Det ligger på helt andra stolar:
Staten själv:
Exemplen på när lagstiftarna själva och deras utförare obekymrat äter importerad mat som är producerad på ett sätt som är förbjudet i Sverige, är deprimerande lång. I denna korta text kan inte alla bedrövliga historier upprepas utan vi nöjer oss med ett dagsfärskt exempel: SLU. När Sveriges Lantbruksuniversitet höll öppet hus för studenter med information om alla fantastiska utbildningar och karriärvägar som SLU erbjuder, så bjöd man på icke ursprungsmärkt vegowrap kompletterat med importäpplen.
Så “utbildar” man den kommande yrkeskåren inom de arella näringarna (det framtida lantbrukets tjänstepersonal, den framtida livsmedelsindustrins medarbetare, det framtida myndighetsfolket) till att äta mat utan reflektion. Fjäderfä låter SLU förklara måltidsvalet.

Men, tyvärr, ligger problemet närmare oss själva än så. Handen på hjärtat: Frågar du alltid om matens ursprung? Och hur agerar du när oönskat svar kommer?

När Svenska Ägg nyligen höll årsstämma på Scandic Hotel serverades dels importerat griskött, dels svensk kyckling. Varför valde inte alla stämmodeltagare svensk kyckling trots att man var medveten om valmöjligheten? Händelsen är alls icke unik. Liknande prövande händelser har jag genomlidit med andra bondeorganisationer under lång tid, även vid arrangemang med LRF och HS.

Jag är medveten om att detta är känsligt och jag pekar inte ut dig eller dig. Vi är många som aktivt väljer. Men frågan är: ÄR svenska lantbruks- och livsmedelsföretagare noggrannare med matens ursprung än övriga medborgare?

Att leva som man lär är en svår konst. Visst behöver pengar läg-gas på reklam som ska övertyga inköpare och konsumenter om det positiva som svensk mat står för. Men detta bör föregås av att branschfolk själva alltid tar matvalet på allvar.

Ursäkta att jag bråkar. Nej förresten, jag ursäktar mig inte.
Nåja, vi bjuder som vanligt på en hel del annan läsning, också!

Sven Secher
Publicerat i Fjäderfä nr 4-2019.

Du kan beställa denna utgåva kostnadsfritt genom att fylla i formuläret nedan.

Du kan även beställa en helårsprenumeration av tidningen Fjäderfä

Jag vill beställa* exemplar av
Publikationen Fjäderfä nr 4-2019
Namn*
Adress*
Postnr, ort*
Företag 
Fakturaadress 
Faktura postnr, ort 
Telefon 
Telefax 
E-post 
Tillval Jag vill bli medlem i SFS-Svenska Ägg
Jag vill bli medlem i Svensk Fågel
Vi kontaktar dig för mer information.
Verifieringskod*
Ny kod

Fält markerade med asterisk (*) är obligatoriska

Svenska ÄggSvensk Fågel
Fjäderfä Logga in...
Copyright© 2008. Alla rättigheter förbehålles.