Så många vackra gårdar

På 26:e och sista året som redaktör för Fjäderfä har jag här i nr 6/19 återigen nöjet att besöka en värphönsgård. Tack Bordsjö Skogar och Askeryds ägg – på det småländska höglandet – med Lars och Anna, för att ni tog emot mig och kunde berätta om er verksamhet.

I förra Fjäderfä (5/19) var jag på gårdsbesök på skånska Österlen hos Mats, Inger och deras värp-höns och vi lärde oss om ägg och fotboll. I ett annat reportage tittade vi in hos “närke-östgöten” Jens i hans vackert snickrade kycklingstallar. Ämnet var arbetarskydd och skador.

I 4/19 for jag på besök i Västergötland till far och son Leif och Jens. Stallhygien, ekonomi och generationsskifte diskuterades. I samma tidning tog östgöten och äggproducenten Magnus emot mig för diskussion om den moderna lantbrukarens roll.

I 3/19 besökte jag den isländska äggproducenten Thorstein som med både värphöns och kycklinguppfödning  kunde visa det mesta.
I 3/19 besökte vi även motsatsen, det stora Cypernregistrerade uk-rainska Ovostar med lika många värphöns som alla svenska äggproducenter sammanlagt har; snacket där gick om miljardinvesteringar.

I tidningen före dess (2/19) visade äggproducenten Peter runt i sina renoveringsstallar. Ny inredning på G och klara synpunkter på livet som äggproducent fick vi med oss. I 2/19 skickade också kycklinguppfödaren Henning med fakta och kloka synpunkter från verkligheten i svensk matfågeluppfödning. I denna Fjäderfä släpptes även att det nya bolaget Svenska Kläckerier sett dagens ljus.

I 1/10 var jag  åter i Småland, hos kycklinguppfödarna Linda och Peter och vi lärde oss mer om hur man med kostnadskontroll tar sig fram som kycklingföretagare. I 1/19 hälsade jag även på MHP i Ukraina som planerade för att öka sin kycklinguppfödning för att bli sju gånger så stor som hela den svenska uppfödningen.

Ja, det var en kort resumé från gårdsbesöken hittills i år. Ni och alla era kollegor har min fulla respekt! Tack för att ni tar emot mig! Jag tycker att era produkter är värda betydligt mer än den betalning ni får.
Några ord från mig finns även på sida 78.
Jag önskar er alla en bra sommar! Vi ses igen i Fjäderfä sept, nr 7/19!

Sven Secher
redaktör

Publicerat i Fjäderfä nr 6-2019

Du kan beställa denna utgåva kostnadsfritt genom att fylla i formuläret nedan.

Du kan även beställa en helårsprenumeration av tidningen Fjäderfä

Jag vill beställa* exemplar av
Publikationen Så många vackra gårdar
Namn*
Adress*
Postnr, ort*
Företag 
Fakturaadress 
Faktura postnr, ort 
Telefon 
Telefax 
E-post 
Tillval Jag vill bli medlem i SFS-Svenska Ägg
Jag vill bli medlem i Svensk Fågel
Vi kontaktar dig för mer information.
Verifieringskod*
Ny kod

Fält markerade med asterisk (*) är obligatoriska

Svenska ÄggSvensk Fågel
Fjäderfä Logga in...
Copyright© 2008. Alla rättigheter förbehålles.