Viktigt, roligt och ofta svårt – om skiftena

Fjäderfä nummer 7-2019.

Sommaren och sommarförsäljningen är alltid ett intressant samtalsämne när hösten och vardagen drar igång igen i fjäderfäbranschen. Hur har det gått i år?


För ägg rapporteras om en något avmattad försäljning, inte minst på försommaren och vid midsommar. Det betydde att överskottet (8,5 miljoner höns i landet) ökade och i praktiken verkar det tyvärr som om äggkonsumtionen tappar något. Den ökande efterfrågan av antalet skalägg under några gångna år tycks delvis ha berott på den ökande svenska befolkningen. All positiv publicitet till trots, har det inte gått särskilt mycket framåt. Dryga 230 ägg per capita borde kunna bli fler. Men för att nå dit krävs ett ännu intensivare mark-nadsarbete, något som styrelsen och medlemsföretagen inom Svenska Ägg siktar på.

Den totala försäljningen av ägg är som bekant dels beroende av skal-äggskonsumtionen, dels av efterfrågan av äggprodukter, alltså livsmedel av olika slag som innehåller ägg i varierande former. Det senare (äggprodukterna) tittar vi närmare på i denna tidning. Vilka äggprodukter som presenteras på marknaden och hur väl de säljer är en avgörande fråga för den totala lönsamheten i branschen. Bättre avsättning för överskottsägg och några tioöringar mer eller mindre i förädlingen betyder miljoner kronor för äggnäringen.

För kyckling var föregående år tufft med (liksom för äggsidan) torka och höga råvarukostnader. Förhoppningsvis kan en återhämtning nu ske med ökande lönsamma volymer.

Om vi blickar framåt, redaktionellt för hösten i denna tidskrift, så räknar jag med att bland annat kunna publicera en artikelserie där vi får möta några av alla de duktiga företagare som finns i branschen och är på väg in, eller ut. Vi börjar i denna tidning med Jo-hanna med värphöns, Gunilla och Dick med kycklinguppfödning och Martin med höns för produktion kläckägg på matfågelsidan. Serien går under rubriken “På god väg” (se s 10 i papperstidningen). Här framgår hur viktigt, roligt och ofta svårt, det kan vara med generationsskiftet. För den enskilde, gården och hela branschen.

Du önskas som alltid:
God läsning för både nytta och nöje!

Publicerat i Fjäderfä nr 7-2019.

Du kan beställa denna utgåva kostnadsfritt genom att fylla i formuläret nedan.

Du kan även beställa en helårsprenumeration av tidningen Fjäderfä

Jag vill beställa* exemplar av
Publikationen Viktigt, roligt och ofta svårt – om skiftena
Namn*
Adress*
Postnr, ort*
Företag 
Fakturaadress 
Faktura postnr, ort 
Telefon 
Telefax 
E-post 
Tillval Jag vill bli medlem i SFS-Svenska Ägg
Jag vill bli medlem i Svensk Fågel
Vi kontaktar dig för mer information.
Verifieringskod*
Ny kod

Fält markerade med asterisk (*) är obligatoriska

Svenska ÄggSvensk Fågel
Fjäderfä Logga in...
Copyright© 2008. Alla rättigheter förbehålles.