Hur kommer ekvationen att se ut?

Fjäderfä nr 8-2019
Vi befinner oss redan mitt på hösten och ett nytt årsskifte rycker allt närmare. Jag märker i kontakter med er som läser Fjäderfä att ni inte är nöjda med vare sig konsumtionsutvecklingen eller lönsamheten, det senare särskilt på äggsidan. Hur kommer året att avslutas och hur utvecklar sig ekvationen mellan foderpris och betalningen för producerad vara? Och än viktigare: På längre sikt? Ingen kan ge de definitiva svaren på förhand, ändå kan vi inte låta bli att fundera och dividera.

Rent krasst för kassan är det då bättre att fokusera på det man kan göra på gården, i stallet och i den egna verksamheten. Att ägg av bästa möjliga kvalitet är av de avgörande faktorerna för äggproducentens lönsamhet vet vi. Men vet du exakt hur du ligger till och i detalj vad du borde se över i hönsstallet och i ägghanteringen? Jag rekommenderar Sofia Hollstedts artikel i ämnet.

En annan rådgivningsartikel  i ett  mindre upphetsande ämne, handlar om regler och kontroller. Bättre att hålla reda på dem än att gå på nitar. Författare här är Åsa Odelros och Birgitta Carlsson.

Den långa kampen och tjafset mel-lan Oatly och Arla berör måhända inte så många i denna bransch. Men den nykläckta konflikt som Kronfågel nyligen iscensatte gör det desto mer. Visst är det tufft att sticka ut, men nog borde det att gå att skapa bra PR och reklam utan elda till internt uppror.

Vi fortsätter i denna tidning med artikelserien “På god väg” där utmaningarna vid generationsskiften diskuteras och här möter vi Tavlegårdens ägg och Grimstad Lantbruk.

Har du synpunkter på det som sägs och skrivs eller förslag på artiklar i detta sammanhang är du varmt välkommen att höra av dig!

Vi gör även i denna tidning några besök i Ukraina men denna gång på mindre företag, vilka också beskriver landets produktion och situation.
Närmast nu: väl mött på förestående höstliga möten, Uppsala i okt för äggnäringen och Jönköping i nov för matfågel samt Finland för NPC. Se kalendern på sidan 78.

Publicerat i Fjäderfä nr 8-2019
Sven Secher, redaktör

Du kan beställa denna utgåva kostnadsfritt genom att fylla i formuläret nedan.

Du kan även beställa en helårsprenumeration av tidningen Fjäderfä

Jag vill beställa* exemplar av
Publikationen Fjäderfä nr 8-2019
Namn*
Adress*
Postnr, ort*
Företag 
Fakturaadress 
Faktura postnr, ort 
Telefon 
Telefax 
E-post 
Tillval Jag vill bli medlem i SFS-Svenska Ägg
Jag vill bli medlem i Svensk Fågel
Vi kontaktar dig för mer information.
Verifieringskod*
Ny kod

Fält markerade med asterisk (*) är obligatoriska

Svenska ÄggSvensk Fågel
Fjäderfä Logga in...
Copyright© 2008. Alla rättigheter förbehålles.